Саркози напуска активната политика, твърди негов бивш съветник

Саркози напуска активната политика, твърди негов бивш съветник

Никола Саркози, който бе победен от социалиста Франсоа Оланд на президентските избори във Франция на 6 май и загуби поста, ще спре с активната политика и няма да се кандидатира повече на избори, заяви неговият бивш съветник Анри Гено, цитиран от Франс прес в четвъртък.

"(Саркози) каза много ясно, че ще спре с активната политика", каза Гено. "Това означава", поясни той, "че няма да иска повече никакъв (избираем пост), че няма да иска повече отговорности в политическия живот, че няма да се кандидатира повече на избори".

Гено даде да се разбере, че Саркози "изобщо не си тръгва с чувството, че би могъл да бъде викан на помощ. Това би било сериозна грешка." "В крайна сметка, историята ще се произнесе", завърши лаконично той.

Друг близък сътрудник на Саркози - министърът на труда в неговото правителство Ксавие Бертран - също коментира, че според него бившият президент ще се оттегли от политиката. "Той ни довери, че има нужда да си почине и да обърне внимание на близките си. На своето семейство на първо място. След като се върне от ваканцията, той ще сподели плановете си", обобщи Бертран.

57-годишният бивш френски президент консерватор остава доста неясен за намеренията си, откакто загуби изборите.

Споделяне

Още от Свят