Саркози очаква отпадане на обвиненията срещу него

Франция очаква официално изявление на прокуратурата в Бордо по повод на информацията в медиите за отпадането на обвиненията срещу бившия френски президент Никола Саркози. Той беше обвинен за незаконно финансиране на предизборната си кампания.

Френски медии съобщиха, че съдът не е намерил достатъчно основания за водене на дело.

Според обвиненията 90-годишната Лилиан Бетанкур, определена от списание "Форбс" като най-богатата жена в света, е дарявала пари в брой за предизборната кампания на Саркози през 2007 г.

Бившата ѝ счетоводителка заяви при полицейските разпити, че е получила нареждане да изтегли 150 000 евро в брой за финансирането на политика, който тогава бе вътрешен министър.

Във Франция индивидуалните дарения за политически кампании не бива да надхвърлят 7500 евро. Парижани не изглеждат изненадани от решението на съда.

Отпадането на обвиненията улеснява завръщането в политиката на бившия президент. Консерваторът Саркози, който бе начело на Франция между 2007 г. и 2012 г., не крие амбициите си да се яви на реванш срещу президента социалист Франсоа Оланд на изборите през 2017 г.

Споделяне

Още от Свят