Саркози ще внесе пакета от реформи без губене на време

Саркози ще внесе пакета от реформи без губене на време

Новоизбраният френски президент Никола Саркози смята да не губи време за прокарването на пропазарни реформи и мерки срещу престъпността, но първата му битка е да спечели мнозинство в парламента следващия месец, предаде АП.

Саркози, който е син на имигранти, бе кандидат на дясно -центристката управляваща партия във Франция и е известен с проамериканските си настроения. Той спечели втория тур на изборите с 53.06 процента срещу 46.94 процента за социалистката Сеголен Роаял при безпрецедентна избирателна активност от 84 на сто.

Победата на Саркози му дава силен мандат да осъществи визията си за Франция: Той иска либерализация на трудовия пазар, нарича “абсурд” 35-часовата работна седмица в страната си и планира по-крути мерки за престъпността и имиграцията.

“Народът на Франция избра промяната”, заяви Саркози пред ликуващите си привърженици в неделя вечерта, когато произнесе реч за засилване на глобалната роля на Франция и възобновяване на партньорството със САЩ.

Финансовият всекидневник “Еко” излезе в понеделник със заглавие “Президентът Саркози: широко мнозинство за реформиране на страната в дълбочина”.

Задачата му обаче няма да е лесна. Саркози със сигурност ще срещне съпротива от мощните профсъюзи за плановете си да накара французите да работят повече и да улесни назначенията и уволненията в компаниите.

28 ранени полицаи и над 360 опожарени коли в нощта на победата на Саркози

28 ранени полицаи и жандармеристи, 367 опожарени автомобила и 270 арестувани е равносметката от сблъсъците между демонстранти и полицията, които избухнаха през нощта в Париж и други френски градове след победата на президентските избори на кандидата на управляващата десница Никола Саркози, предаде Франс прес в понеделник, цитирана от БТА.

още

Саркози смята за няколко дни да се скрие от публиката, каза Франсоа Фийон, негов съветник, често посочван като евентуален кандидат за премиерския пост. Той каза, че новоизбраният президент смята да си почине за малко “някъде във Франция” и да започне да организира и подготвя екипите си.

На 16 май досегашният президент Жак Ширак ще предаде официално властта на Саркози. По думите на Филон новото правителство ще готово на 19 или 20 май.

Няма много време за празнуване след изборите, тъй като вотът за парламент е на 10 и 17 юни, а партията на Саркози се нуждае от мнозинство, за да реализира мандата за реформи. Евентуална победа на левицата би означавала мъчителна подялба на властта с неин министър-председател, което ще сложи край на плановете за промяната.

Петдесет и две годишният Саркози очерта динамичен дневен ред за първите 100 дни от управлението си и смята да предложи пакета от реформи на парламента на извънредна сесия през юли. Единият от законите предвижда освобождаване от данъци на доходите от извънреден труд, което би накарало хората да работят повече. Друг закон предвижда по-тежки наказания за повторни закононарушения, а друг – по-тежки критерии за имигрантите, които се опитват да вземат семействата си във Франция.

В изборната нощ в различни райони на Франция се разиграха протести, някои от които придружени с насилие. Притесненията бяха, че жителите на по-бедните предградия, населени предимно от арабски и африкански имигранти, може да въстанат след победата на човека, който нарече “отрепки” виновниците за бунтовете през 2005 г.

Именно по-резкият стил буди съмнения дали Саркози, самият той син на унгарски бежанци, може да обедини политически поляризираната и все по-разделена Франция.

Късно в неделя малки банди от млади хора хвърляха камъни и други предмети срещу полицията на Площада на Бастилията в Париж. Запалителни бомбички са хвърляни по училища и други публични институции в предградия южно от Париж.

В речта си в изборната нощ Саркози обеща да бъде президент на цяла Франция, без изключения.

Белият дом съобщи, че президентът Джордж Буш се е обадил да поздрави Саркози, който досега няма особени външнополитически прояви, но който в речта си даде заявка за преодоляване на транс-атлантическите напрежения от ерата на Ширак.

САЩ “може да разчитат на нашето приятелство”, каза Саркози, но добави: “приятелството означава да се приеме, че приятелите могат да имат различни възгледи”.

Той настоя САЩ да поемат лидерството в борбата с климатичните промени и заяви, че този проблем ще е приоритетен за Франция.

“Велика държава като САЩ има задължението да не блокира битката срещу глобалното затопляне, а тъкмо обратното, да поеме лидерството в тази битка, защото залог е съдбата на цялото човечество”, каза Саркози.

В някои европейски столици победата на Саркози събуди надежди, че той ще изиграе решителна роля за решаване на проблема с европейското единство, което е под въпрос след отхвърлянето на евроконституцията на референдумите във Франция и Холандия през 2005 г.

Властта във Франция вече е в ръцете на човек от ново поколение, който няма спомен за Втората световна война и който разви мощна кампания в интернет.

Със загубата на Роаял, която се надяваше да стане първата жена президент на Франция, Социалистическата партия вероятно ще изпадне във вътрешни борби между онези, според които тя трябва да остане на твърди леви позиции и други, според които трябва да се придвижи към политическия център като социалистическите партии в други европейски страни.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?