Саркози за пръв път изпреварва Оланд

Саркози за пръв път изпреварва Оланд

За пръв път в предизобрната кампания тази година френският президент Никола Саркози изпреварва своя основен съперник – кандидата на Социалистическата партия Франсоа Оланд. Това сочат данни от социологическо проучване, оповестени във вторник.

Според изследването на френския Институт за проучване на общественото мнение Ibof, за Саркози са готови да гласуват 28.5%, а за Олланд – 27%. В същото време обаче, дори Саркози да поведе на първия тур на изборите, във втория той отстъпва на социалиста Оланд с 54.5% на 45.5%.

Жак Ланг от Социалистическата партия призова за сдържана оценка на резултатите от допитването, посочвайки, че резултатът за Оланд е "ненормално" нисък.

Проучването е проведено малко след митинга, на който Саркози излезе със силни евроскептични послания. Той заплаши, че Франция може да напусне Шенгенската зона, ако ЕС не засили борбата с нелегалната имиграция. От щаба на Франсоа Оланд заявиха, че това е популистки трик, макар че именно тези изявления на Саркози най-вероятно са повишили рейтинга му.

Междувременно готовност за участие в президентските избори заяви Мари Льо Пен, лидер на Националния фронт, който залага на евроскетпицизъм и критика към имиграцията.

Социологическите проучвания класират Мари Льо Пен на трето място. Според проучването на Ibof тя ще получи на първия тур 16%.

Първият тур на президентските избори във Франция е на 22 април.

В предизборната кампания избухна още един скандал: Никола Саркози отново е обвинен за това, че частично е финансирал своята кампания през 2007 г. с пари от либийския лидер Муамар Кадафи, убит през 2011 г.

Саркози категорично отрича обвиненията и ги определя като смешни. В ефира на TF1, когато водещата му зададе въпроса за парите на Кадафи, президентът на Франция отвърна: "Много съжалявам, че ставате рупор на сина на Кадафи, честно казано, ви познавах в по-добра роля."

От щаба на Оланд настояват Саркози да изясни характера на взаимоотношенията си с полк. Кадафи, след като нови данни по случая, публикувани от сайта Mediapart, все още нямали отговор.

Твърденията, че бившият либийски диктатор е плащал кампанията на Саркози, за пръв път бяха тиражирани през март 2011 г. от Сейф ал Ислам, син на Кадафи.

Опозиционният на Саркози сайт публикува в понеделник свидетелства на бившия лекар на френски оръжеен търговец, който разказва, че Либия е платила около 50 млн. евро за кампанията на френския президент през 2007 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят