Саркози заплаши да се откаже от титлата княз на Андора заради банковата тайна

Френският президент Никола Саркози е готов да с откаже от поста си на конституционен съуправник на Андора, ако малкото княжество не промени законодателството си в защита на банковата тайна, предаде Ройтерс в четвъртък.

Френският президент и испански епископ са конституционни държавни глави на Андора - малка държава в Пиренеите, която е в черния списък на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие с финансови центрове, отказващи съдействие.

"Той каза, че ще се откаже от титлата си на княз на Андора, ако всички страни, които се ползват от механизмите за данъчен рай не започнат да се държат подобаващо," каза министърът по семейните въпроси Надин Морано по френска телевизия, като цитира коментари на Сакрози пред депутати от неговата партия.

Саркози, заедно с още няколко държавни глави, се обявиха срещу страните, окачествявани като данъчен рай и срещу банковата тайна още в началото на кредитната криза. Очаква се той да призове за по-решителни действия в това отношение на срещата на Г-20 на 2 април в Лондон.

Под натиск от световната кампания за борба с данъчните измами и увеличаване на финансовата прозрачност Андора обяви този месец, че ще отмени банковата тайна в случаи, в които са приложими договорите за обмен на данъчна информация. Княжеството обеща да одобри закон през ноември.

Андора е управлявана съвместно от френските президенти и епископите на Сеу де Урхел в Испания от 16-ти век, въпреки че създаде свои собствени институции, които с течение на времето получиха изпълнителни правомощия.

Андора прие нова конституция през 1993 г., която увеличава ролята на гражданите ѝ в управлението на страната.

Споделяне

Още от Свят