САЩ и ЕС искат глобален минимален корпоративен данък

Американската инициатива събира все повече поддръжници

САЩ и ЕС искат глобален минимален корпоративен данък

Говорителят на Европейската комисия Дан Фери обяви във вторник, че Брюксел ще подкрепи инициативата на САЩ за налагане на глобален минимален корпоративен данък.

"Оставаме ангажирани да гарантираме, че всички предприятия, включително дигиталните, плащат справедливия си данъчен дял, където това е основателно дължимо", каза Фери пред журналисти, отбелязвайки, че дискусията трябва да се проведе в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество Развитие (ОИСР).

В понеделник новинарският уебсайт Axios съобщи, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън планира да призове за прилагане на минимална ставка на корпоративния данък в световен мащаб, за да се обезкуражат компаниите да се пренасочват към офшорни зони, съобщава БНР.

Очаква се Йелън да предложи на партньорите си от Г-20 глобална минимална ставка на корпоративния данък с цел да се спре данъчната конкуренция между държавите и правителствата да разполагат с "достатъчно приходи, за да инвестират в основни обществени блага и да реагират на кризи".

Според Axios речта на Джанет Йелън пред Г-20 ще има за цел да засили подкрепата за плана на президента Джо Байдън да използва корпоративни данъци за финансиране на своя инфраструктурен план за 2 трилиона долара.

Международният валутен фонд (МВФ) също отдавна подкрепя приемането на глобален минимален данък върху корпоративните печалби, припомни главният икономист на институцията Гита Гопинат, цитирана от Ройтерс.

Тя каза, че сегашните различия в националните корпоративни данъчни ставки са довели до "голямо количество" прехвърляне и избягване на данъци. По този начин е намаляла данъчната основа, върху която правителствата могат да събират приходи, за да финансират необходимите икономически и социални разходи.

Френският министър на финансите Брюно Льо Мер заяви, че глобалната сделка за трансграничното данъчно облагане е близо. Той приветства обещанието на американската си колега Джанет Йелен да работи за минимална корпоративна ставка на глобално равнище.

Споделяне

Още от Бизнес