САЩ и Франция искат нови санкции срещу Техеран

Техеран официално уведоми Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че ще засили ядрената си програма, а САЩ и Франция поискаха налагането на нови санкции срещу ислямската република, предадоха световните агенции.

Американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви на съвместна пресконференция с френския военен министър Ерве Морен в Париж, че към момента изглежда няма друга възможност освен да се работи в посока налагането на нови санкции срещу Иран. Морен заяви от своя страна, че позициите на двете държави съвпадат.

"Нямаме друг избор, освен да работим за приемането на други мерки срещу Техеран в Съвета за сигурност на ООН", посочи Морен.

Гейтс каза още, че ако Иран създаде ядрено оръжие, то това почти сигурно ще доведе до разпространението на ядрени оръжия в Близкия изток. "Това е огромна опасност", добави Гейтс.

В неделя ръководителят на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) Али Акбар Салехи съобщи, че Техеран ще започне производство на обогатен до 20 процента уран и ще построи 10 нови мощности за обогатяване на уран през новата иранска година, която започва на 21 март.

Руското външно министерство отново призова Техеран да се придържат към по-ранните споразумения за обогатяването на иранския уран в чужбина.

Поредното обтягане на отношенията между международната общност и Иран става ден преди отбелязването на 31-та годишнина на Ислямската революция във вторник, когато се очакват и про и анти правителствени демонстрации, отбелязва ББС.

Споделяне

Още от Свят