САЩ и Русия започват преговори за ядрените оръжия

САЩ и Русия започват преговори за ядрените оръжия

Русия и САЩ започват преговори за нов договор за съкращаване на ядрените оръжия, заявиха президентите на двете страни Барак Обама и Дмитрий Медведев в съвместна декларация след първата си среща, която поставя началото на процес на възстановяване на отношенията от най-ниската им точка в периода след края на Студената война.

Двамата лидери разговаряха близо час и половина в резиденцията на посланика на САЩ в Лондон в навечерието на откриващата се там среща на Г-20.

"През последните години имаше напрежения в отношенията между нашите две страни и те се отклониха в погрешна посока", каза след срещата Медведев.

"Това не беше в интерес на САШ, на Русия и на глобалната стабилност. Ние се договорихме да открием нова страница в тези отношения, да им дадем ново начало", каза Обама и добави, че двата са започнали "конструктивен диалог" по разнообразни въпроси – от неразпространението на ядреното оръжия, през борбата с тероризма, до икономическата стабилност.

Новият договор за съкращаване на ядрените въоръжения на двете страни трябва да е готов до декември тази година, като двамата лидери са възложили на преговарящите си екипи да докладват първите резултати през юли, когато Обама ще посети Москва.

Новият договор вероятно ще съдържа условие за двустранно съкращаване на бойните глави под равнището, определено в подписания в Москва през 2002 г. Договор за ограничаване на стратегическите нападателни потенциали. То предвижда двете страни да съкратят арсеналите си до между 1700 и 2200 ядрени бойни глави до 2012 година.

Първият Договор за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжие (СТАРТ-1) бе подписан на 31 юли 1991 г. и влезе в сила на 5 декември 1994 г. Действието му изтича на 5 декември тази година, но срокът може да бъде удължен. С него тогавашният Съветски съюз и САЩ се задължават за седем години да намалят броя на ядрените си заряди до 6 хиляди, а на стратегическите носители на ядрено оръжие - до 1600.

Двете страни не преодоляха разногласията си по системата за противоракетна отбрана (ПРО). Признавайки, че разногласията по целите на разполагането на елементи от ПРО в Европа остават, ние обсъдихме новите възможности за равноправно международно взаимодействие в тази област, се посочва в документа.

На срещата Обама обещал САЩ да ратифицират Договора за пълна забрана на ядрените опити. В качеството му на ключова мярка за неразпространение на ядреното оръжие и за ядрено разоръжаване изтъкнахме важността на встъпването в сила на този договор, се казва в съвместната декларация на двамата държавни глави.

Ал Каида представлява заплаха както за САЩ, така и за Русия, и двете страни ще се борят с терористичните организации, отбелязаха президентите. Двете страни се договориха да разработят нови пътища за сътрудничество за облекчаване на международните усилия за стабилизиране, възстановяване и развитие в Афганистан, включително в регионален контекст.

Русия и САЩ признават правото на Иран да развива гражданска ядрена енергетика, но призовават Техеран да изпълни изцяло резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и да сътрудничи на Международната агенция за атомна енергия, се казва също в декларацията.

Между Москва и Вашингтон няма съгласие относно причините и следствията от военните действия в Кавказ, но двете страни ще се стараят заедно да осигурят стабилност в района, се казва в съвместното изявление.

Американският президент се срещна и с китайския си колега Ху Цзинтао и прие поканата му да посети Китай през втората половина на тази година.

Споделяне

Още от Свят