САЩ искат обяснение от испанския премиер, призовал за изтегляне от Ирак

САЩ поискаха обяснение от Испания за изявленията на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро, който каза, че и други страни трябва да последват примера на Мадрид и да изтеглят войските си от Ирак, предаде Ройтерс.

Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос заяви във вторник, че Вашингтон е поискал пълен запис на изявленията на Сапатеро миналата седмица по време на визитата му в Тунис. Това е поредният знак за обтегнатите отношения между двата съюзника от НАТО, отбелязва Ройтерс.

В Тунис Сапатеро изрази загриженост за ескалиращото насилие в Ирак, защити решението си да изтегли испанските войски и отбеляза, че положението може да се подобри, ако повече съюзници напуснат страната.

Външният министър Моратинос коментира, че изявленията на премиера са в съгласие с призивите на Мадрид за по-активна дипломация за решаване на международни конфликти, които подхранват тероризма. Това стана приоритет за Испания след извършените от ислямисти атентати на 11 март, при които бяха убити 191 души. "Това, което премиерът искаше да каже, е, че за решаване на конфликти като цяло, и в частност в Ирак, е необходима повече политика и по-малко военна намеса", обясни Моратинос.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?