САЩ изтеглят 9000 войници от Окинава

САЩ и Япония обявиха съвместно, че около 9000 американски морски пехотинци, разположени на японския остров Окинава, ще бъдат преместени в американската територия Гуам и други места в Азиатско-тихоокеанския регион, в това число Хаваите, съобщи
Асошиейтед прес.

Решението е част от по-голямо споразумение, обявено от двете правителства. То отразява продължилите с години усилия на Окинава да намали американското военно присъствие там, както и желанието на американското правителство да разпръсне по-широко силите си в Азиатско-тихоокеанския регион.

Съгласно новото споразумение близо 10 000 морски пехотинци ще останат в Окинава, която бе главен елемент от американската военна стратегия в Азия от десетилетия.

Между 4700 и 5000 морски пехотинци ще бъдат преместени от Окинава в Гуам.

Американският министър на отбраната Лион Панета приветства постигнатото споразумение и го окачестви като важно. Той обеща да работи в пълно сътрудничество с Токио за осъществяването му, съобщи Франс прес.

"Щастлив, че след дълги години ние сключихме този важен договор и приехме план за действие", каа той в съобщение на Пентагона.

Новият план, оповестен дни преди визитата на японси премиер Йошихико Нода в САЩ, помага на съюзниците да продължат работата по все още нерешения спор за преместването на военновъздушната база Футенма от гъсто населена част на Окинава на ново място,
отбелязва Ройтерс.

В Япония има 47 000 американски войници съгласно договора за сигурност, сключен между двете страни през 1960 г.

Споделяне

Още от Свят