САЩ могат да наложат морска блокада върху руски енергодоставки в Близкия Изток

Райън Зинк

Вътрешният министър на САЩ Райън Зинк предупреди Русия, че ако се опита да контролира енергийните доставки за Близкия Изток по начина, който прави това в страните от Източна Европа, военно-морските сили на Вашингтон може да организират блокада, за да не бъде допуснати руски енергийно доставки.

"САЩ имат възможност, с нашите военно-морски сили, да гарантираме, че морските маршрути за доставки са отворени, и при нужда да извършат блокада... за да сме сигурни, че техните енергийни ресурси няма да достигнат пазара", каза Зинк в петък пред индустриален форум в Питсбърг, цитиран от изданието "Вашингтон Екзаминър".

В щата на шистовия газ, той също така обясни защо хидрофракингъг и бумът на шистовия добив са дали на САЩ енергийно пазарно оръжие и са намалили зависимостта на страната от чужди източници на енергийни ресурси.

По думите на вътрешния министър, единственият източник на доходи за руската икономика е продажбата на енергийни ресурси. "Русия провежда такава активна политика в Близкия изток, защото иска да продава там нефта и газа, както го прави в Европа“, обясни той.

Зинк също така отбеляза, че положението с Иран е много подобно на ситуацията с Русия.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?