САЩ може да наложат ограничения на придвижването на руските дипломати

САЩ може да наложат ограничения на придвижването на руските дипломати

САЩ може да съкратят двойно радиуса на придвижване на руските дипломати, работещи на територията на страната, съобщава руският в. "Известия", като се позовава на информирани дипломатически източници.

Става дума за съкращаване на сегашния периметър от 25 мили (40 км) до 10-15 мили (16-24 км). Служителите от дипломатическите мисии са длъжни да уведомяват Държавния департамент три работни дни предварително, че планират да пътуват на по-голямо разстояние. Според източниците на вестника това е една от възможните ответни мерки, които се обсъждат във Вашингтон.

Сега действащото ограничение, въведено от администрацията на Барак Обама, се отнася до дипломатите от среден и по-нисък ранг. За съветниците и дипломатите от по-висок ранг тази норма не е в сила.

По-рано "Комерсант" съобщи за друга вероятна стъпка на американската страна - затваряне на едно от консулствата на Русия в САЩ. Източниците на "Известия" отбелязват, че този вариант също се разглежда от Държавния департамент, като се смята за най-мек. Освен това във Вашингтон според източниците на вестника се обсъжда и възможността за експулсиране на още една група руски дипломати.

Според експертите всяка ограничителна мярка, която американските власти наложат, ще повлече реципрочен отговор от Москва. Очаква се САЩ да обявят окончателното си решение до 1 септември.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?