САЩ може да обмислят малки стъпки за съживяване на ядрената сделка с Иран

САЩ може да обмислят малки стъпки за съживяване на ядрената сделка с Иран

Съединените щати обмислят широк кръг от идеи как да съживят иранската ядрена сделка, включително вариант, при който и двете страни да направят малки стъпки, които не представляват пълно изпълнение, за да си осигурят време, казаха трима източници, запознати с въпроса.

Подобен умерен подход може да забави влошаването на отношенията, откакто бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от сделката през 2018 г., и да спре последващи нарушения от Иран, които го приближават до ниво на обогатяване на уран, позволяващо създаване на ядрено оръжие.

Този вариант може да включва необходимостта Вашингтон да позволи на Техеран да получи икономически ползи, които са с по-малка стойност от облекчаването на санкциите, което му беше дадено съгласно сделката от 2015 г., в замяна на това Иран да спре или вероятно да отмени своите нарушения на споразумението.

Източниците подчертаха, че президентът на САЩ Джо Байдън още не е решил каква да бъде политиката му. Заявената от него позиция продължава да е, че Иран трябва отново да започне напълно да спазва договора, преди САЩ да направят същото.

"Наистина се извършва сериозно обмисляне", каза източник, запознат с предгледа, който се прави в САЩ. По думите му обмисляните идеи включват непосредствено връщане към ядрената сделка от 2015 г. и размяна на "по-малко за по-малко", както се изрази той, като временна стъпка.

Друг източник каза, че ако правителството на Байдън прецени, че договарянето на пълно връщане към сделката би отнело твърде много време, то може да възприеме по-умерен подход.

"Дали поне да се опитат да направят някакво облекчение на санкциите за Иран и да го накарат да се съгласи да прекъсне и може би да отмени някои свои ядрени (стъпки)?", каза източникът.

Сделката между Иран и шест водещи сили ограничи иранската дейност за обогатяване на уран, така че да бъде по-трудно за Техеран да разработи ядрени оръжия - Иран отдавна отрича да има подобна амбиция, в замяна на облекчаване на американските и други санкции.

След като Тръмп се оттегли от сделката през 2018 г., обвинявайки я, че не успява да ограничи програмата за балистични ракети на Техеран и подкрепата му за действащи под негово влияние регионални групировки, той отново наложи парализиращи санкции върху иранската икономика.

В отговор Техеран наруши важни ограничения по сделката, обогатявайки уран до 20 процента - над тавана от 3,67 процента, но под необходимите за оръжия 90 процента, увеличавайки своите запаси от нискообогатен уран и използвайки усъвършенствани центрофуги за обогатяване.

КОЙ ЩЕ НАПРАВИ ПЪРВИЯ ХОД?

Главен проблем за съживяването на сделката е кой ще направи първата стъпка.

Иран настоява, че Съединените щати би трябвало да облекчат санкциите, преди той да възобнови изпълнението; Вашингтон иска обратното.

Иранският върховен водач аятолах Али Хаменей каза в неделя, че "окончателното и необратимо" решение на Техеран е да възобнови изпълнението само ако Вашингтон отмени санкциите, а Байдън каза, че няма да отмени санкциите просто за да върне Иран на масата - изявления, които може би бяха проявя на позьорство и от двете страни.

Републиканците вероятно ще критикуват демократа Байдън, ако той предложи на Иран евентуално облекчаване на санкциите, без иранците напълно да са възобновили спазването на споразумението, настоявайки, че по този начин ще се пропилеят лостовете за влияние, изградени от Тръмп с множеството санкции, наложени от 2018 г.

"Правителството на Байдън трябва да признае реалностите от 2021 г., не от 2015 г. Това означава никакво предварително облекчаване на санкциите за режим, който само разширява своето опасно поведение", написа в неделя в Туитър бившата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли, която беше назначена от Тръмп.

Вашингтон може да открие други начини за облекчаване на икономическото страдание на Иран, разчиствайки пътя за отпускане на заем за Техеран от Международния валутен фонд, улеснявайки достъпа на хуманитарни стоки или приемайки европейската идея за кредитен механизъм.

Западен дипломат каза, че "определено може да се приведе в действие" вариантът за заем от МВФ, и определи като "разумна и осъществима" възможността за европейски кредитен механизъм за Иран, което ще изисква мълчаливото съгласие на Съединените щати.

Белият дом отказа коментар, а говорителката Джен Саки само заяви, че ако Техеран възобнови изпълнението, Вашингтон ще направи същото, и че "топката е в полето на Иран".

Говорителка на Държавния департамент, пожелала анонимност, каза, че правителството на Байдън все още се консултира с Конгреса, а също със съюзници и партньори.

"Проучваме редица идеи, съответстващи на заявената от нас политика на готовност да се върнем към изпълнение на сделката, ако Иран направи същото", каза тя, без да даде подробности.

Не беше ясно колко скоро правителството на Байдън може да вземе решение за своя подход.

Един краен срок е 21 февруари, когато ирански закон задължава Техеран да прекрати значителните правомощия за проверки, предоставени на агенцията на ООН за атомна енергия съгласно сделката от 2015 г., и да ограничи проверките само до обявените ядрени обекти.

Трима европейски дипломати казаха, че дори възможността за временно решение може бързо да изчезне преди президентските избори в Иран през юни, които се очаква да бъдат спечелени от настроени против САЩ поддръжници на твърдолинейния подход в сигурността.

"Ситуацията е спешна. Ако не успеем да се възползваме от възможността сега, е много трудно да се мисли, че ще можем да се ангажираме със съществени преговори преди есента", каза един от тях. "Настоящата (ядрена) траектория може да затвори много врати."

По БТА

Споделяне

Още от Свят