САЩ не признават обявената от сирийските кюрди автономия

САЩ не признават обявената от сирийските кюрди автономия

Държавният департамент на САЩ реагира на обявената от сирийските кюрди вчетвъртък автономия в Северна Сирия чрез създаването там на Северен федерален район, като заяви, че не признава самоуправляващи се зони в разкъсваната от гражданска война страна, предаде Ройтерс.

"Ние не подкрепяме самоуправляващи се полуавтономни зони в Сирия и желаем да видим една обединена, цялостна Сирия с друго правителство, което не се ръководи от Башар Асад и което да отговаря на желанията на сирийския народ", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. Тази цел се подкрепя и от други страни, добави той.

Сирийските кюрди обявиха вчера създаването на федерален район в зоната, която е под техен контрол в северната част на Сирия, припомня БТА.

Основните кюрдски групировки одобриха създаването на федерална система на управление за Рожава (сирийски Кюрдистан) - Северна Сирия, заяви Сиханук Дибо, представител на най-голямата кюрдска партия в Сирия - Партия на демократичното единство.

Решението за създаването на федералния район е било взето на конференция на представители на сирийските кюрдски групи от трите контролирани от кюрдите райони в Северна Сирия, посочва Ройтерс. Конференцията се е състояла в град Рмейлан в северната сирийска провинция Хасака.

На конференцията са присъствали представители на над 30 политически партии на кюрдите и техни съюзници в Сирия. Конференцията е под наслов: "Демократична федерална Сирия - гаранция за съвместен живот и за братството на народите". В нея са участвали общо 200 делегати - кюрди, тюркмени, асирийци, черкеси, арменци, живеещи в северните и североизточните райони на Сирия.

По повод на съобщението на кюрдите сирийското правителство заяви, че създаването на подобна федерална система на управление в контролираните от кюрдите райони в Северна Сирия няма юридическо, политическо, икономическо или социално въздействие.

Според правителството обявяването на федерален район е посегателство върху териториалната цялост на страната и противоречи на сирийската конституция и на международното законодателство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?