САЩ няма да се откажат от плановете си за противоракетен щит в Европа

Съединените щати няма да позволят Русия да спре планове им за разполагане на противоракетен щит в Европа, каза във вторник американският държавен секретар Кондолиза Райс в Москва, цитирана от ББС.

Не мисля, че някой очаква Щатите да позволят на когото и да било да налага вето на американските интереси по сигурността, обясни тя.

Намеренията на САЩ са да разположи 10 ракети прехващачи в Полша и радар в Чехия като част от общата система за противоракетна отбрана на НАТО, която има за цел да защитава Европа от ракетни нападения от страни като Иран.

Изказването на Райс дойде след като по-рано през деня Вашингтон и Москва се разбраха да смекчат тона и да работят за подобряването на обтегнатите отношения между двете страни, припомня ББС.

Това стана на среща на Кондолиза Райс с руския президент Владимир Путин,  външния министър Сергей Лавров, с председателя на Съвета за сигурност на Русия Игор Иванов и с председателя на руската търговско-промишлена палата Евгени Примаков. Това бяха първите разговори на високо равнище след като руският държавен глава обвини САЩ, че се стремят към световно господство.

Лавров също потвърди, че ще се фокусират върху конкретни проблеми, добавя ББС. Кондолиза Райс е подчертала на срещата с руския президент, че отношенията между Вашингтон и Москва не трябва да бъдат заложници на предизборните кампании. "Президентът прие това и допълни, че ние сме на същите позиции", заяви Лавров.

Двете страни се договориха да съгласуват контактите на най-високо равнище до края на годината и да активизират работата по положителните елементи на двустранните отношения, коментира още той.

САЩ и Русия имат различни позиции по няколко въпроса, един от които е планът за притоворакетен щит в Европа.

Вашингтон не търси конфронтация, но иска съдействието на Москва по няколко чувствителни въпроса като статута на Косово, ситуацията в Близкия Изток и противоракетната система за сигурност, отбелязва ББС, като допълва, че стремежът за смекчаване на риториката няма да скрие съществуващите различния между Москва и Вашингтон.

В момента обаче все още няма обща позиция по някои от тези въпроси. Въпреки че двете страни се договориха да активизират работата по двустранните отношения Кремъл отказва да подкрепи независимостта на Косова, за която настояват САЩ. Според Москва областта трябва да остане част от Сърбия, припомня ББС.

И след срещата стана ясно, че не е постигнато общоприемливо решение по въпроса за Косово.

Споделяне

Още от Свят