САЩ обещаха да отмъстят за кървавите атаки в Кабул. Най-малко 170 жертви и стотици ранени

Терористичните атентати разкриват хаоса и скритата война, в които затъва Афганистан (видео и снимки)

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Расте броят на загиналите при двойната самоубийствена атака, извършена от групировката "Ислямска държава" до летището в Кабул. Информацията за жертвите е противоречива, но според различни източници са загинали най-малко 100 души, сред които и 13 американски военни. Ранени са стотици

Според цитиран от Асошиейтед прес афганистански служител, пожелал анонимност, при експлозиите са били убити най-малко 95 души, но в действителност те може да са повече, тъй като хора вече са изнесли някои от телата от местата на атентатите.

По-рано афганистански и американски представители съобщиха за 60, а после за най-малко 72-ма загинали.

Последните данни са за над 170 жертви, като се очаква броят им да се увеличи. Повечето загинали са афганистанци, сред тях и три деца.

В обръщение към нацията след президентът на САЩ Джо Байдън се зарече, че Съединените щати ще издирят отговорните за терористичните актове и съобщи, че е поискал от Пентагона да бъдат изготвени планове за ответен удар по тях, съобщи Ройтерс.

С пресекващ от емоции глас Байдън каза: "Ние няма да простим, ние няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите".

Президентът каза още, че евакуацията на американците ще продължи. Той не даде никакви индикации за промяна в целта за изтегляне до вторник. Евакуацията от Кабул е силно затруднена. През последните дни около летището се тълпят и хиляди афганистанци, които искат да избягат, след като талибаните взеха властта.

САЩ обещаха отмъщение за кървавите атаки

"Освен това разпоредих на командирите си да разработят оперативни планове за удар по силите, водачите и съоръженията на ИДИЛ-Хорасан (крилото на Ислямска държава, смятано за отговорно за атаката - б.ред.). Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор", каза Байдън.

Той заяви още, че ще разреши изпращането на допълнителни подкрепления, ако са необходими.

Байдън защити начина, по който управлява най-сериозната външнополитическа криза от началото на мандата си, като заяви, че отговорността е негова, но отправи критика и към предшественика си Доналд Тръмп за споразумението, сключено с талибаните през 2020 г.

Американският президент каза, че няма доверие на талибаните, но смята, че е в техен интерес евакуацията да продължи. Цитиран от Асошиейтед прес, той заяви, че няма доказателства извършителите на нападенията да са действали в съгласие с талибаните, които сега контролират страната.

По време на обръщението си Байдън запази минута мълчание в памет на загиналите американски войници.

Продължава евакуацията

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза от своя страна, че няма да бъде възможно да бъде евакуиран всеки афганистанец, който иска да напусне страната, преди изтеглянето на американските сили на 31 август.

Тя каза, че няма краен срок за ангажимента да бъде евакуиран всеки американец, който желае да напусне Афганистан, дори след военното изтегляне.

Досега от Афганистан са евакуирани над 100 хиляди души, но още 1000 американци и много повече афганистанци се опитват да напуснат страната, съобщи Асошиейтед прес.

Ген. Кенет Макензи, който координира операцията по евакуация, заяви, че може да се очакват още нападения. Той обаче се обяви против преждевременното прекратяване на евакуацията въпреки рисковете. Макензи каза, че в четвъртък на летището в Кабул е имало около 5 хиляди души, които са чакали полети, с които да се евакуират. Той заяви, че талибаните са били "полезни" при работата с тях и не са заподозрени за атаките.

Председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси е разпоредила знамената на Капитолия да бъдат спуснати наполовина в памет на загиналите при атаката в Кабул.

Само началото на хаоса

Жестокото нападение край летището в Кабул дава възможност да се добие представа за хаоса, който предстои в Афганистан, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА.

След най-смъртоносния ден за американските войски в Афганистан от повече от десетилетие президентът на САЩ Джо Байдън остава без добри варианти за избор. Сега той трябва да реши дали да съкрати, дали да запази или да удължи изтичащия на 31 август краен срок за пълното изтегляне на американските сили, коментира изданието.

Ако избере да съкрати срока и да изтегли войските веднага, това според повечето оценки би довело до изоставянето на стотици американски граждани и хиляди афганистански съюзници на враждебна територия.

Но ако САЩ останат за по-дълго, това би било равнозначно на отправяне на покана за още смъртоносни нападения от местния клон на групировката "Ислямска държава", а след вторник (31 август) - и от талибаните, срещу тълпите от хора при летището в Кабул, отбелязва "Гардиън".

Скрита война

Бомбените взривове край кабулското летище разкриват една скрита война в Афганистан, която се води между талибаните и "Ислямска държава", посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

Наред с борбата срещу американските войски, талибаните водят битка и срещу местния клон на "Ислямска държава", спечелвайки си по този начин известна подкрепа от правителствата по света, включително от Вашингтон.

Вчерашното нападение край летището в Кабул поражда тревога от по-дълга и кръвопролитна битка, отбелязва изданието.

Политическата съдба на Байдън е обвързана с талибаните, пише в. "Вашингтон таймс", като посочва, че ръководеното от президента изтегляне на американските сили от Афганистан сега зависи от ислямисткото движение, прекарало последните 20 години, водейки война срещу САЩ, а сега вече е завзело властта и е по-добре въоръжено от всякога.

Странната "прегръдка" между Байдън и талибаните привлече особено внимание, след като атентатори самоубийци и въоръжени нападатели атакуваха намиращите се все още в Кабул американци, изтъква изданието.

Нападението, за което служители на разузнаването обвиниха ИДИЛ-Хорасан - клон на "Ислямска държава", беше тъкмо това, от което президентът се страхуваше и поради което трябваше да се придържа към плановете си за изтегляне на САЩ до края на този месец. Но атаката подчертава каква голяма част от политическото бъдеще на Байдън зависи от талибаните, коментира "Вашингтон таймс".

Вестникът цитира преподавателя по американска политика Ричард Фланаган, според когото Байдън е заложил "всичките си карти" на талибаните. "Това трябва да предизвиква неприятно усещане, защото ако те започнат да стрелят по тези големи товарни самолети, заминаващи от града, тогава ще стане лошо", каза Фланаган. "Какво ще се случи, ако някой от тези луди командири извади противовъздушна ракета и свали някой самолет?", заяви той.

Байдън каза снощи, че талибаните "не са добри момчета", но нямал друг избор освен да работи с тях, разчитайки да поддържат сигурността в района на летището.

Преподавателят по американска външна политика Гордън Адамс, цитиран от "Вашингтон таймс", отбеляза, че Байдън се намира в трудно положение. Той описа отношенията между президента и талибаните като "взаимна заложническа ситуация", при която и двете страни имат повече полза от избягване на по-голям хаос.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят