САЩ обмислят нова резолюция на ООН за Ирак

САЩ, подкрепяни от Великобритания, замислят нова резолюция на ООН, която да одобри новия им план за създаване на преходно правителство в Ирак до юни, предаде Ройтерс, като се позова на американски дипломати.

Плановете на САЩ и Великобритания за нова резолюция на ООН предвиждат назначеният от САЩ Преходен управляващ съвет на Ирак да представи в Съвета за сигурност график за прехода към суверенитет до 15 декември, макар че според дипломати това може да стане по-рано. САЩ искат Съветът да одобри графика с резолюция, най-добре преди края на годината.

Един от мотивите на САЩ да търсят нова резолюция на ООН, въпреки преговорите, които ще бъдат необходими, е да убедят ООН да върне политическия си персонал в Ирак, за да надзирава подбора на преходното правителство.

САЩ искат първото иракско следвоенно правителство да не страда от липса на международно признание, съобщава днес в. Вашингтон пост, като цитира дипломати от САЩ, ООН и Европа. Вашингтон се надява, че новата резолюция ще му помогне да спечели допълнителни войски и помощ за възстановяването от страни, които не успя да привлече с предишните резолюции.

"Искаме да разчистим пътя за международното приемане на новото правителство и да получим благословия за легитимността му. Не можем да си позволим международната общност да може по-късно да каже, че не го признава. Имаме нужда от нова резолюция, която да благослови изходната ни стратегия. Можехме да влезем в Ирак без Обединените нации, но ще е много по-трудно да излезем оттам, като оставим след себе си жизнеспособно правителство, ако нямаме някаква форма на одобрение от ООН", заяви високопоставен представител на администрацията, придружаващ президента Буш, пред журналисти в самолета на път за Лондон вчера.

В понеделник в Европа държавният секретар Колин Пауъл каза, че е рано да се говори за нова резолюция, но остави отворена вратичка, като заяви: "Предвид новия американски план, време е ООН да реши дали обстоятелствата ѝ позволяват или не да играе по-активна роля в Ирак".

В отговор на натиска за възобновяване на ролята на ООН в Ирак, генералният секретар Кофи Анан каза, че скоро ще назначи специален представител за Ирак на мястото на Сержу Виейра ди Мелу, убит при атентата на 19 август. Но Анан предпазливо отказа да прогнозира дата за връщането на политическия персонал на ООН, като уточни, че той може да работи и през границата или извън територията на Ирак.

Според дипломати от ООН новият представител може първоначално да не играе важна роля, но ще има важни отговорности след юни, помагайки за написването на новата конституция и организирането на избори.

САЩ и Великобритания вече са започнали да опипват почвата, пише Вашингтон пост. Заместникът на президентския съветник по националната сигурност Стивън Хадли в понеделник посетил главната квартира на ООН в Ню Йорк, за да информира Анан и членовете на Съвета за сигурност за американските планове. Според китайския посланик Ван Гангия членовете на Съвета "реагирали положително".

"Има промяна в подхода на американците към иракския проблем. Китай и много други страни не могат да не приветстват намерението да се ускори възстановяването на суверенитета на иракския народа", каза китайският дипломат, цитиран от Вашингтон пост.

Според вестника Германия и Франция нямало да възразят срещу нова резолюция. Министърът на външните работи на Германия Йошка Фишер заяви вчера във Вашингтон: "Не изключваме нова резолюция на ООН. Не бива да загубим мира".

Споделяне

Още от Свят