САЩ обмислят разрешаване на мобилните телефони по време на полет

Американският телекомуникационен регулатор - Федералната комисия за комуникациите - заяви, че обмисля да разреши на пътниците в самолетите да използват мобилните си телефони по време на полет, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в петък.

"Модерните технологии дават възможност за достъп до мобилни услуги по време на полетите при пълна сигурност и надеждност", заяви председателят на комисията Том Уилям. "Време е да се преразгледа нашият ограничителен и остарял регламент", добави той.

Предложението трябва да бъде официално формулирано в средата на декември. Според източник, запознат с досието, то предвижда да се разреши използването на мобилни телефони и таблети с мобилни мрежи 3G или 4G в полет, но не при излитане и кацане.

Процесът на взимане на решение ще бъде дълъг, отбелязва АФП. Ако Федералната комисия за комуникациите официално издигне предложението, ще последва период на обществени консултации, които могат да продължат една година. След това ще бъде поискано съгласието на авиокомпаниите и монтирането на необходимите технически съоръжения, които трябва да бъдат одобрени от Управлението за гражданска авиация.

Неотдавна управлението отмени ограниченията за използване на някои електронни устройства при кацане и излитане, но говореното по мобилни телефони остава забранено, напомня Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Свят