САЩ обсъждат отлагане на президентските избори

Обсъжда се отлагане на президентските избори в САЩ при заплаха от терористична атака в деня или около деня на изборите, съобщи говорителят на министерството на вътрешната сигурност.

Той потвърди публикация на сп. Нюзуик от миналата седмица, че дискусията за евентуалното отлагане на изборите, насрочени на 2 ноември, е стартирала с писмо до министъра на вътрешната сигурност Том Ридж от председателя на американската избирателна комисия Де Форест Соариес.

Същевременно телевизия Фокс нюз съобщи, че следващата цел на терористите от Ал Каида може да стане Уол стрийт или други центрове на делова активност в САЩ.

Информация за целите на терористите американските спецслужби са получили от прослушване на телефонни разговори и прихващане на съобщения по Интернет - чатове и форуми.

Министърът на вътрешната сигурност Том Ридж обяви миналата седмица за готвени нови атентати срещу Съединените щати, които, по думите му, ще се опитат да провалят президентските избори. Ридж обаче уточни, че няма информация за каквито и да е по-конкретни планове.

Служители от разузнаването са посочили пред Фокс нюз, че ЦРУ, ФБР и други агенции са обсъждали и по-рано възможността за атентат на Уол стрийт.

Охраната на Нюйоркската фондова борса, а също и на останалите финансови институции, бе усилена веднага след атаките от 11 септември 2001 г. и особено след изявленията на Осама бин Ладен, че американската икономика е главна цел на Ал Каида.

Възможно става дума за последното обръщение на Ал Каида, в което обявява, че нейните основни врагове са евреи, американци, британци, испанци, канадци и италианци, както и бизнесмени, дипломати, учени, военни и туристи от западните страни.

Експерти от антитерористични организации смятат, че именно бизнесмени и икономисти ще се превърнат в близко бъдеще в "рискова група" на терористичната активност.

Именно изказвания на терористичните организации от последните месеци позволиха на президента Джордж Буш да разгледа варианта за отлагане на президентските избори, в случай на атентат непосредствено преди насрочената дата.

Демократическата партия обаче обвини Буш, че се опитва да получи подкрепа от избирателите, плашейки ги с атентати. Те смятат, че заплахата не е толкова голяма, а изявленията на Ридж се основават на остарели сведения.

Белият дом разглежда възможността президентът да направи съответното обръщение към Конгреса с молба да бъдат делегирани съответните пълномощия на избирателната комисия.

Все още не е ясно кой би приел окончателното решени за отлагане на вота.

Според демократите такава мярка е излишна, като се има предвид информацията, на която се основават аргументите на администрацията за едно подобно решение.

Според някои наблюдатели Белият дом се кани да играе по нервите на американците в месеците преди изборите, а за демократите е много сложно да противопоставят каквато и да е стратегия. Ако те успеят да убедят нацията, че няма реална заплаха, а в същото време все пак Америка стане жертва на нов атентат, това би поставило кръст на доверието към Демократическата партия.

Споделяне

Още от Свят