САЩ обвързаха отношенията си с Триполи с българските сестри

САЩ обвързаха отношенията си с Триполи с българските сестри

Президентът на САЩ Джордж Буш е настоял в писмо до либийския лидер Муамар Кадафи за бързото и благоприятно приключване на казуса с петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Джамахирията по обвинения, че са заразили 426 либийски деца със СПИН. Това съобщи ежедневникът "Либия днес" в сряда, цитиран от агенциите.

Посланието на Буш трябваше да бъде предадено на Кадафи от първия зам.-държавен секретар на САЩ Джон Негропонте, който пристигна в Либия късно във вторник, в рамките на обиколката си в няколко африкански страни.

Либийският лидер Муамар Кадафи обаче е отклонил искането на САЩ да се срещне с Негропонте, съобщи по-късно говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак, цитиран от Асошиейтед прес. Негропонте е най-високопоставеният представител на САЩ, който посещава Либия в последните 50 години.

Вместо това вторият човек в Държавния департамент е обсъдил двустранни въпроси с либийски представители на по-ниско равнище.

Сред темите е било настояването на Вашингтон либийската страна да извърши последното плащане на роднините на жертвите от взривения самолет на "Пан Ам" над Локърби през 1988 г. Либия обеща да изплати общо 270 милиона долара обезщетения на семействата на загиналите, но отказа да направи последната вноска, припомня АП.

В писмото си, което Негропонте трябваше да предаде на Кадафи, Буш приветства идеята за пълно възстановяване на дипломатическите и политически отношения между Триполи и Вашингтон, само в случай, че казусът с медиците бъде разрешен и българките бъдат освободени. В писмото се засяга и въпросът с обезщетенията заради случая “Локърби”.

Междувременно за Брюксел заминаха четирима от близките на българските медици, които ще се срещнат с председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и с българския еврокомисар Меглена Кунева. Синът на д-р Здравко Георгиев - Мариян, синът на Снежана Димитрова - Ивайло, дъщерята на Валя Червеняшка – Гергана, и зълвата на Валентина Сиропуло - Цветанка, са поканени в столицата на Европейския съюз от бившия председател на Европарламента Пат Кокс.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?