САЩ обвиниха „Ербъс”, че за 40 години е получила 205 млрд. долара субсидии

САЩ обвиниха европейската самолетостроителна компания „Ербъс” (Airbus) пред Световната търговска организация (СТО), че е получила до 205 млрд. долара субсидии, съобщи във вторник високопоставен чиновник в Брюксел, като допълни, че сумата е "напълно безпочвена",  предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази цифра е била посочена поверително от САЩ на СТО преди второто и последно заседание, насрочено за сряда и четвъртък тази седмица, на специалната група, натоварена да разследва субсидиите, дадени от европейските държави на самолетостроителната група, уточни представител на Еврокомисията, пожелал анонимност.

Според сметките на Вашингтон европейските държави са дали 100 до 205 млрд. долара на „Ербъс” от създаването на компанията през 1967 г.

Сметката на американците е „твърде абсурдна”, заключава същият източник от комисията.

САЩ и ЕС взаимно се атакуват от октомври 2004 г. с жалби, които внасят в СТО, за отпускани незаконни субсидии на самолетостроителните компании „Боинг” (Boeing) и „Ербъс”.

Окончателното решение на СТО по случая със субсидиите за „Ербъс” се очаква не по-рано от декември, а по случая с „Боинг” - през юни 2008 г.

Споделяне

Още от Бизнес