САЩ обвиниха Мадуро в блокиране на хуманитарна помощ

САЩ обвиниха Мадуро в блокиране на хуманитарна помощ

САЩ обвиниха режима на Николас Мадуро в блокиране на изпратената за Венецуела хуманитарна помощ. Това съобщи държавният секретар Майк Помпейо в сряда, предаде Франс прес.

"Венецуелският народ отчаяно се нуждае от хуманитарна помощ. Съединените щати и други страни се опитват да му помогнат, но армията на Венецуела по заповед на Мадуро блокира помощта с камиони и кораби", написа Помпейо в Туитър.

"Режимът на Мадуро трябва да позволи на помощта да достигне до изгладнелия народ", добави американският държавен секретар.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо, признат за временен президент от близо 40 страни, включително САЩ, се опитва да организира пристигането на тази международна помощ.

Държавният глава Николас Мадуро, чието избиране за втори мандат Вашингтон смята за нелегитимно, обаче се противопоставя с аргумента, че става дума за чужда военна намеса.

"Те искат да пратят две камиончета с четири тенджери. Венецуела няма нужда да проси милостиня. Ако искат да помогнат, да прекратят блокадата и санкциите", заяви Мадуро. Той уверява, че няма да позволи страната му да бъде "унизявана" с "шоу на хуманитарна помощ".

Колумбийският външен министър Карлос Олмес Трухильо също осъди опитите за блокиране на доставките на хуманитарна помощ.

"Да се пречи на пристигането на хуманитарната помощ във Венецуела е престъпление", заяви Трухильо пред журналисти във Вашингтон, след среща с генералния секретар на Организацията на американските държави Луис Алмагро в сряда вечерта.

Венецуелските военни са барикадирали мост на границата със съседна Колумбия, в опит да попречат на доставките на хуманитарна помощ, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Мостът "Тиендитас" близо до колумбийския град Кукута бил блокиран с помощта на огромен танкер и два големи контейнера. Мостът се намира в същия район, където колумбийските власти планират да складират пристигащата хуманитарна помощ, която опозиционният лидер Хуан Гуайдо обеща да достави на Венецуела.

Споделяне

Още от Свят