САЩ обвиниха руски шпиони за хакерска атака срещу Yahoo

Двама сътрудници на руската ФСБ и двама хакери са обвинени за проникване и кражба на данни от 50 млн. акаунта

САЩ обвиниха руски шпиони за хакерска атака срещу Yahoo

Властите в САЩ предявиха обвинения към четирима души, сред които двама сътрудници на руските спецслужби и двама наети от тях хакери, за кибератака срещу портала Yahoo. По-рано Yahoo съобщи, че зад атаката през 2014 година, когато бяха хакнати 500 милиона акаунта на потребители, стоят "спонсорирани от държава" хакери.

Американското министерство на правосъдието съобщи в сряда, че единият обвиняем е сътрудникът от центъра за информационна сигурност на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ, правоприемник на КГБ) Дмитрий Докучаев, а другият е неговият началник Игор Щусин. През декември м.г. Докучаев е арестуван в Русия по дело за държавна измяна.

Двамата сътрудници са наели за атаката срещу Yahoo двама хакери: Алексей Белан, който в момента се намира в Русия "под защита на властите" и роденият в Казахстан гражданин на Канада Карим Баратов, който е бил задържан в Канада на 14 март..

САЩ изрично благодариха на канадските власти за съдействието.

"Министерството на правосъдието продължава да изпраща силно послание, че няма да позволи на лица, групи, държави или комбинация между тях да компрометират неприкосновеността на нашите граждани и фирми или сигурността на нашата страна ", съобщиха от ведомството.

Yahoo бе силно критикувана за това, че се е забавила да уведоми потребителите си за кражбата на личните данни през 2014 година.

Тогава хакери бяха пробили акаунтите към портала и откраднали имена, имейл адреси, телефонни номера, рождени дати, както и тайни въпроси и отговори на потребителите.

Едва миналата година потребителите бяха посъветвани да си сменят паролите.

Това са първите обвинения за кибератаки, предявени на представители на руските спецслужби, отбелязва "Вашингтон поуст".

Американските власти разследват двамата сътрудници на КГБ и двамата хакери за хакерска дейност, електронни измами, кражба на търговски тайна, икономически шпионаж.

Повдигнатите обвинения не са свързани с незаконното проникване в сървърите на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ и разследването на ФБР за предполагаемо вмешателство на Русия в президентските избори в Америка през 2016 г., съобщиха американски медии.

"Киберпрестъпността представлява значима заплаха за сигурността и просперитета на нашата страна. Това е едно от най-сериозните нарушения в историята", заяви главният прокурор Джеф Сешън. "Съединените щати енергично ще разследват и преследват хората, които стоят зад тези атаки, с цялата строгост на закона", допълни той.

Служителите от руската ФСБ Дмитрий Александрович Докучаев (на 33 години) и Игор Анатолиевич Щусин (43) са наели двама криминални хакери да проникнат в имейл мрежите. Това е бракосъчетание между държавно подкрепян шпионаж и традиционна престъпна кражба, заявиха прокурорите.

В началото на 2014 г. сътрудниците на ФСБ са наели първо 29-годишния Алексей Алексеевич Белан, наричан "Magg", срещу когото по-рано са били повдигани обвинения в щатите Невада и Калифорния за кражба на лични данни и компютърни измами. През декември 2013 г. той е бил в списъка на най-издирваните от ФБР. По-рано тази година Балена е успял да излезе от европейски затвор и избягал в Русия. Вместо да го арестуват, обаче, ФСБ "са го използвали", твърди американското обвинение.

В края на 2014 г. Белан е откраднал копие от база данните с потребителите (User Database) на Yahoo. Файлът съдържа потребителските имена, имейл акаунти за възстановяване на електронната поща, телефонни номера и друга информация на над 500 милиона акаунта в Yahoo.

Използвайки тези данни, както и откраднатия инструмент за управление на профилите, Белан е проникнал в системата на електронните пощи. Сътрудниците на ФСБ освен това са му помогнали да използва добитите данни за традиционно престъпни цели, предоставяйки му разузнавателна информация, която му е дала възможност да открадне данни за кредитни карти и ваучери от компрометираните имейл акаунти. По този начин е задействана масирана спам кампания, в която са използвани данни от 30 милиона имейл акаунта в Yahoo, като са спечелени финансови комисионни за пренасочване на трафика на търсачката на Yahoo, включително онлайн търсенията за лекарства за еректилна дисфункция, обясниха прокурорите.

Когато сътрудниците на руските спецслужби разбират, че една от техните мишени има имейл акаунт в друга интернет компания, те наемат 22-годишния Карим Баратов, който живее в Канада. Баратов е проникнал в 80 отделни акаунта, включително един, който е на сътрудник на заместник-председател на Руската федерация и на служител от Министерството на вътрешните работи.

Коментирайки делото за разследване на хакерската атака срещу Yahoo, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви в сряда: "Това е въпрос на нашите правоохранителни органи. Ние не разполагаме с каквато и да е такава информация".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?