САЩ обявиха за незаконни стряскащите изображения върху цигарените кутии

САЩ обявиха за незаконни стряскащите изображения върху цигарените кутии

Федералният съд във Вашингтон блокира постановление на Управлението за контрол на храните и лекарствата на САЩ, което задължава тютюневите компании да слагат върху кутиите с цигари снимки, показващи негативните последствия от пушенето, предаде АП в четвъртък.

Съдията по делото е сметнал, че това изискване на федералните власти е незаконно, тъй като противоречи на поправката в Конституцията на САЩ, гарантираща свободата на словото.

Съдът се е съгласил с доводите на две тютюневи компании, които смятат, че за разлика от слагането на надписи с фактологична информация върху кутиите, която сочи вредата от пушенето, целта на изображенията е внушаване на страх от пушенето, който засяга човешките емоции. Освен това снимките влияят негативно на дизайна на цигарените опаковки и разпознаваемостта на марката.

Съдията е отбелязал също, че правителството разполага с други възможности за борба с тютюнопушенето, сред които е увеличаване на данъците върху цигарите, провеждането на рекламни кампании срещу вредния навик и профилактика на пушенето сред непълнолетните.

Задължението тютюневите компании да слагат стряскащи снимки върху цигарените кутии бе наложено през юни 2011 г. от управлението за контрол на храните и лекарствата. Сред одобрените девет картинки са снимка на болни бели дробове, гнили зъби и отворен човешки труп. Изображенията трябвало да заемат половината от лицевата и обратна страна на всяка кутия.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?