САЩ очакват изтичане на още секретни документи в Уикилийкс

Съединените щати очакват в близките дни масово изтичане на секретни документи в сайта Уикилийкс и се готвят за най-лошия сценарий, заяви говорителят на Държавния департамент Филип Кроули, цитиран от информационните агенции в четвъртък.

"Изтичането на тези информации вреди на САЩ и на интересите ни. Това създава напрежение в отношенията между нашите дипломати и приятелите ни по целия свят", каза Кроули. Той допълни, че американските посолства по света са започнали да информират съответните правителства за това, че документите може да бъдат разпространени в близките дни.

Не знаем какво ще бъде публикувано. Знаем, че Уикилийкс разполага с грами на Държавния департамент - вътрешни писма за наши разговори с правителствени представители и частни лица, каза той.

Държавният департамент и Пентагонът са формирали групи, на които ще бъде възложено да анализират изтичането на информациите и да изработят план за действие.

Говорителят на Пентагона Дейвид Лапан на свой ред каза, че някои документи може да съдържат информации от военен характер. Той очаква Уикилийкс да разпространи документите в края на тази или в началото на следващата седмица.

Сайтът Уикилийкс съобщи по-рано тази седмица, че следващите документи, които ще публикува, ще бъдат седем пъти повече по обем от документите за Ирак, които разпространи - около 400 000 секретни документа.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?