САЩ осъдиха БНП Париба да плати глоба от 8.9 млрд. долара

САЩ осъдиха БНП Париба да плати глоба от 8.9 млрд. долара

Американският съд осъди френската банка БНП Париба да плати глоба от 8.9 млрд. долара заради нарушение на санкциите, наложени на Судан, Иран и Куба, предадоха "Франс прес" и ДПА, като се позоваха на американското министерство на правосъдието.

Съдебното заседание се състоя в трибунал в Манхатън. "Банката взе много мерки и няма да допусне повече този тип поведение, каза в съда Жорж Дирани, един от адвокатите на БНП Париба.

Финансовата институция беше обвинена, че в периода 2004 г. - 2012 г. е трансферирала през САЩ пари от името на клиенти от Судан (6.4 млрд. долара), от Куба (1.7 млрд. долара) и от Иран (650 млн. долара). Глобата, наложена на банката, отговаря на трансферираните през САЩ суми, плюс 143 млн. долара разходи по делото.

Според източници, запознати с досието, банката вече е изплатила по-голяма част от сумата. Министерството на правосъдието на САЩ посочи, че има намерение да използва парите от глобата, за да обезщети хора, страдали от действията на режимите в Судан, Куба и Иран. Министерството ще създаде специален сайт, в който пострадалите да подадат искане за изплащане на обезщетение.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?