САЩ отпускат 700 000 долара за реставрация на църква в Несебър

Държавният департамент на САЩ предоставя 700 000 долара за консервацията и реставрацията на средновековната църква "Св. Йоан Алитургетос" в Несебър, съобщиха от посолството на САЩ. Църквата, която датира от 14-и век, е разположена в старинния град на Несебър, който е вписан в листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Субсидията се отпуска чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство. Със средствата ще бъде стабилизирана конструкцията на църквата, за да се предотврати по-нататъшното ѝ разрушаване, както и уникалните средновековни пластични декорации и архитектурни елементи. Планира се да бъде осигурен и по-лесен и безопасен достъп до паметника.

Това е поредният проект, който Посланическият фонд за опазване на културното наследство на България спонсорира от 2002 година насам, като общият размер на субсидиите е над 900 000 долара. Сред консервираните с негови средства проекти са 2-те християнски гробници от края на 4-и век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей, тракийската гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе, Куршум джамия в Силистра и др.

Посланическият фонд, създаден от правителството на САЩ през 2000 г., дава субсидии за опазването на недвижимото културно наследство, културни обекти и колекции, както и на форми на традиционна култура – музика, танц, езици – в над 130 страни по целия свят.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?