САЩ планират да се изтеглят от Афганистан до 2017

САЩ планират да се изтеглят от Афганистан до 2017
САЩ няма да имат присъствие в Афганистан до осем години, съобщиха от Белия дом, докато президентът Барак Обама се подготвя да обясни на американците следващата седмица защо разширява мащабите на кампанията в страната, предаде Ройтерс.

След месеци на обмисляне и отклоняване на обвиненията от страна на републиканците в нерешителност докато насилието в страната ескалира, Обама ще направи във вторник обръщение към нацията за бъдещето на скъпата и непопулярна война.

Очаква се президентът да обяви, че ще изпрати около 30 хил. нови войници като част от антитерористичната стратегия, която ще постави ударение върху ускоряването на обучението на афганистанските сили за сигурност, така че американските сили да могат постепенно да се изтеглят.

Изглежда много малко вероятно Обама да предложи конкретен график за изтегляне на войски. Говорителят на Белия дом Робърт Гибс обаче предварително обяви една от основните тези на президента - че участието на САЩ в Афганистан няма да бъде безкрайно.

"Ние сме в деветата година на нашите усилия в Афганистан. Ние няма да бъдем там още осем или девет години", заяви Гибс пред репортери. "Нашето време там е ограничено и е важно хората да разберат това," посочи той.

Гибс каза още, че Обама ще обясни на американските граждани в речта си защо САЩ са все още в Афганистан и ще наблегне на необходимостта от подобряване на управлението на афганистанския президент Хамид Карзай.

Белият дом е пресметнал, че изпращането на всеки един допълнителен войник в Афганистан ще струва 1 милиона щатски долара годишно. При бюджетен дефицит от 1.4 трилиона долара американците са обезпокоени от високите правителствени разходи. Така изпращането на повече войски в Афганистан може да бъде политически рискован ход за Обама, отбелязва Ройтерс.

Демократите, които контролират Конгреса на САЩ, са изправени пред потенциално трудни междинни избори през ноември 2010 г., а републиканците имат силно желание да използват притеснението на американците за дефицита и високата безработица.

Двама ветерани демократи вече призоваха за налагане на "данък война", за да бъдат поети разходите за допълнителните американски части в Афганистан.

Гибс каза, че финансовите разходи за конфликта, както и нарастващият брой на жертвите сред американските военнослужещи са направили войната твърде неустойчива в дългосрочен план.

"Много, много, много скъпо е", заяви Гибс.

Обама отново ще упражни натиск върху Карзай да подобри ефективността на борбата срещу корупцията в управлението, посочва Ройтерс.

"Както е казал президентът Карзай, трябва да има нова глава в управлението на Афганистан. Това е нещо, за което Обама ще говори във вторник", посочи Гибс.

За преразглеждане на американската стратегия в Афганистан, където насилието достигна до най-високото си ниво от началото на кампанията на международните сили през 2001 година, на президента му бяха нужни повече от три месеца. За това той е остро критикуван от републиканците. Белият дом обаче посочва, че администрацията на бившия президент Джордж Буш е пренебрегнала кампанията в страната и допуснала ситуацията да се влоши.

Ройтерс отбелязва, че продължителният процес на обсъждане се характеризира с изтичане на порции от информация за различните опции, предмет на обсъждането. Анализатори тълкуват изтичането на информация като опит на някои от работещите в администрацията да влияят върху мисленето на президента.

Споделяне

Още от Свят