САЩ плащат общо 1,7 млн. долара за Сарафово

Договорът за ползването от страна на американския контингент на летището и базата в Сарафово е на обща стойност 1,7 млн. долара и е сключен за три месеца, става ясно от "Информация за ползите от базата в Сарафово", раздадена днес от пресцентъра на Министерски съвет. Само за лагера в Сарафово се плаща месечно по 278 000 долара.

От информационния материал се разбира още, че присъствието на 409 - та авиоекспедиционна група край бургаското селище е подобрило "бизнесът и посещаемостта на местните ресторанти".

До този момент членовете на базата са обменили 37 400 долара, закупени са и стоки за 392 600 долара. Авторите на материала подчертават, че купуването на различни доставки продължавало всеки ден.

74 българи, част от които преводачи и технически лица по поддръжката, са наети в базата. Под наем са наети и 29 автомобила.

От координационния център към МС специално обясниха, че общо шестте самолета - цистерни, които в момента са на територията на Сарафово, са абсолютно сигурни от техническа гледна точка и основание за притеснение в местните жители няма. Зам.-министърът на външнит работи Любомир Иванов посочи, че KC - 10 са всъщност самолети, използвани доскоро в гражданската авиация, които са били трансформирани в самолети - цистерни. Те дълго време бяха и в момента някои продължават да бъдат използвани в гражданската авиация, така че сигурността им не може да бъде поставяна под съмнение, подчерта Иванов.

Вече може да се говори за бежанска вълна, заяви зъм.-министърът на външните работи. Той обясни, че е налище бежански поток от около 50 000 иракчани, 25 000 от които са се насочили към Турция. За днес са планирани 24 прелитания на съюзнически самолети през въздушното пространство на страната ни, обясниха още от координационния център. Планираните за вчера бяха 22.

Споделяне

Още от България