САЩ победиха Канада, а Русия – Чехия на олимпийския хокеен турнир

САЩ победиха Канада, а Русия – Чехия на олимпийския хокеен турнир

Русия, САЩ, Швеция и Финландия се класираха директно за четвъртфиналите на мъжкия олимпийски турнир по хокей на лед след последните срещи от първата фаза на турнира, противопоставили сочените предварително като фаворити отбори.

В група "А" Съединените щати надиграха Канада с 5:3 (1:2, 1:1, 1:2) и с пълен актив оглавиха класирането с 9 точки. Домакините останаха с 5 точки. Събрали за първи път в националния си отбор за такъв турнир най-големите си звезди от Националната хокейна лига (НХЛ), те разочароваха за втори път, след като два дни по-рано изгубиха точка срещу Швейцария.

Всичките си най-големи звезди от НХЛ за първи път са събрали и останалите фаворити в турнира. В група "В" Русия победи Чехия с 4:2 в директен спор за първото място. Трети остана отборът на Словакия, който в предишния кръг победи руснаците след изпълнение на дузпи.

В група "С" до пълен актив от 9 точки стигна Швеция, след като в третия си мач победи Финландия с 3:0.

Така САЩ, Русия и Швеция - като победители в трите предварителни групи, както и Финландия, чийто отбор е с най-добър актив сред класиралите се на второ място в групите, отиват направо на четвъртфинал.

Всички останали отбори, за да стигнат до тази фаза на турнира, ще трябва да преминат през допълнителни баражи, които ще противопоставят Чехия на Латвия, Канада на Германия, Словакия на Норвегия и Швейцария на Беларус.

Класирането в групите определя и двойките на четвъртфиналите: САЩ срещу победителя от баража между Швейцария и Беларус, Русия срещу Канада или Германия, Швеция срещу Словакия или Норвегия и Финландия срещу Чехия или Латвия.

Така най-вероятно прогнозираният като финал на турнира мач между домакините от Канада и световния шампион Русия ще се състои още на четвъртфиналите.
Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?