САЩ повдигнаха секретно обвинение на Джулиан Асандж

Джулиан Асандж

Американското правосъдие тайно е повдигнало обвинение на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, предаде ДПА.

Разкритието бе направено от американския вестник "Вашингтон пост", позоваващ се на разсекретен неотдавна съдебен документ по дело, което не е свързано с Асандж.

Все още не е известно в какво точно е обвинен Асандж от американското правосъдие.

Според вестника министерството на правосъдието на САЩ не е планирало да разпространява информацията за обвиненията, но помощник-прокурор неволно разкрил тези данни. Той написал на свързан с делата съдия, че "с оглед личността на обвиняемия и общественото внимание към този случай не съществува друга процедура, която да ни помогне да запазим в тайна това, че на Асандж са повдигнати обвинения", а по-късно добавил, че обвиненията "не трябва да бъдат разгласявани, докато Асандж не бъде арестуван".

Представител на прокуратурата в щата Вирджиния, където е повдигнато обвинението, заяви, че името на Асандж е споменато в документите погрешка.

От ФБР отказаха да коментират информацията във "Вашингтон пост".

Вестник "Уолстрийт джърнъл" писа вчера, че министерството на правосъдието се готви да предяви обвинения на Джулиан Асандж и че те ще са най-вероятно в шпионаж.

Въпреки предявените обвинения, не е сигурно дали Асандж въобще ще може да бъде съден в Съединените щати, тъй като от юни 2012 година той живее в еквадорското посолство в Лондон, откъдето представители на други държави не могат да го изведат по насилствен път.

Когато за първи път помоли за убежище в посолството на Еквадор, Асандж го застрашаваше екстрадиция в Швеция, където срещу него бяха повдигнати обвинения за сексуални престъпления. Тогава основателят на "Уикилийкс" заяви, че обвиненията на шведското правосъдие срещу него са изфабрикувани и са само предлог той да бъде арестуван, екстрадиран в САЩ и съден там заради публикуваните от сайта му тайни американски документи.

Обвиненията срещу Асандж в Швеция в крайна сметка бяха оттеглени, но Съединените щати до този момент така и не разкриваха дали срещу него има повдигнати обвинения и от американското правосъдие. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят