САЩ: Превантивен военен удар срещу Северна Корея "е опция на масата"

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, сн: ЕПА/БГНЕС
Превантивен военен удар на САЩ срещу Северна Корея "е опция на масата", заяви днес американският държавен секретар Рекс Тилърсън. Той предупреди, че политиката на "стратегическо търпение" на неговата страна към Пхенян вече не е актуална, съобщи Франс прес.
 
"Разбира се ние не искаме да се стигне до военен конфликт", каза Тилърсън пред журналисти в Сеул, където е на посещение. 
 
"Но ако те (севернокорейците) повишат степента на заплаха на програмата си за въоръжаване до ниво, което ще се нуждае според нас от някакво действие, тогава тази опция ще бъде на масата", допълни държавният секретар.
 
"Политиката на стратегическо търпение приключи", добави той след посещение в демитализираната зона, разделяща двете корейски държави. 
 
"Проучваме нова палитра от мерки в областта на дипломацията, сигурността и икономиката. Всички опции са на масата", каза дипломатът.
 
Това е ясен обрат в сравнение с така наречената политика на "стратегическо търпение", водена от предшественика на Доналд Тръмп в Белия дом - Барак Обама, отбелязва Франс прес.
 
Според тази политика САЩ изключваха диалог със Северна Корея, докато тя не пристъпи осезаемо към ядрено разоръжаване, с надеждата че вътрешните напрежения в тази страна ще доведат до промени.
 
Държавният секретар Тилърсън е на обиколка в Азия, възприемана като първия му дипломатически опит в областта на управлението на кризи.
 
Предната вечер в Токио той констатира провала на 20-те години дипломатически усилия за ядрено разоръжаване на Пхенян, обещавайки нов подход, но без да навлиза в подробности.
Северна Корея от дълго време има амбицията да стане ядрена сила. Тя извърши своя първи подземен ядрен опит през 2006 г. и не обърна никакво внимание на противодействието на международната общност. Оттогава тя извърши още четири ядрени опита, от които два бяха през 2016 г.
 
Да се позволи на Пхенян да запази сегашното си ниво на военна технология не е уместна цел, каза днес Тилърсън в Сеул.
 
"Това ще остави на Северна Корея значителни способности, което би представлявало истинска заплаха", каза той.
 
Северна Корея е обект на няколко пакета санкции от ООН, но това не я разубеди да продължи напред във военен план. На 6 март тя изстреля залп от балистични ракети, от които три паднаха в морето край японския архипелаг.
 
Тилърсън отива утре в Китай, основен дипломатически съюзник и търговски партньор на Пхенян, за да поиска от китайските власти да упражнят по-голям натиск върху Северна Корея.
 
"Не мисля, че сме успявали да стигнем изцяло до максималното ниво на възможни действия в рамките на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и с пълното участие на всички страни. Ние знаем, че други страни могат да вземат мерки", каза Тилърсън.
 
Държавният секретар призова Пекин да приложи санкции срещу Северна Корея и каза, че няма нужда Китай да наказва Южна Корея за това, че там е разположена модерната американска противоракетна система, целяща да я защити от севернокорейски заплахи, предаде Ройтерс. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят