САЩ признаха за продължаващи нарушения на човешките права в Ирак

Съединените щати признаха, че четири години след свалянето на иракския диктатор Саддам Хюсеин, нарушенията на човешките права в Ирак продължават. В разпространения в сряда доклад за правата на човека по света за 2006 г., Ирак е посочен като една от най-проблемните държави наред със Северна Корея, Мианма (бивша Бирма), Иран, Зимбабве, Куба, Китай, Беларус и Еритрея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ние осъзнаваме, че пишем този доклад в момент, когато нашите действия, които предприехме в отговор на терористичните атаки срещу нас, са поставени под въпрос, се посочва в документа. В него се изразява решимост да се работи за подобряване на ситуацията с човешките права.

В документа се посочва, че ескалирането на религиозното насилие и тероризмът са попречили за постигането на напредък по въпроса за човешките права в Ирак през миналата година. От една страна предимно сунитски групи като Ал Каида, останки от режима на партията Баас и бунтовници, водещи партизанска борба, се противопоставят с насилие срещу правителството и атакуват шиитските общности.

От друга, шиитски милиции с връзки с иракските сили за сигурност нападат сунити при мащабни операции на "отряди на смъртта" и отвличания, се казва в доклада.

Съединените щати са подложени на засилени критики след атентатите от 11 септември, заради отношението им към предполагаеми терористи, държани без процес в американската база в Гуантанамо и на други места, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят