САЩ призоваха страните от ЕС да се откажат от "Северен поток 2"

САЩ призоваха страните от ЕС да се откажат от "Северен поток 2"

Русия се стреми да увеличи влиянието си в Европа и Украйна с газопровода "Северен поток-2", заяви топ дипломат по енергийните въпроси на САЩ в изостряне на реториката на Вашингтон срещу газопровода, предаде Ройтерс.

"С помощта на "Северен поток 2" Русия се стреми да увеличи влиянието си върху Запада, като отделя Украйна от Европа", заяви Франсис Фанън, американски помощник-секретар по енергийните ресурси в Държавния департамент.

Според него усилията на Европа да запази преноса на руски газ през Украйна след пускането в експлоатация на разширението на действащия сега газопровод от Русия до германия по дъното на Балтийско море са безсмислени.

Германия твърди, че е осигурила обещание от страна на Русия да запази транспорта на газ през Украйна, но опасението на САЩ са, че пускането на "Северен поток 2" ще лиши Киев от важни приходи от транзита на руски газ.

Мнението на Вашингтон е, че този проект застрашава европейската енергийна сигурност и призовава всички страни от ЕС да се откажат от него, заяви Фанън. По думите му газопроводът представлява голяма геостратегическа заплаха за сигурността на Европа.

Той повтори позицията на САЩ, посочвайки, че "Северен поток 2" не е търговски проект, а "политически инструмент" на Русия за оказване на натиск върху Европа. "Призоваваме всички страни да се оттеглят от проекта", настоя Фанън.

През миналата седмица съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън заяви, че Америка обмисля редица действия, за да спре строителството "Северен поток 2".

По-рано високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ подчерта, че инцидентът със задържането на военните кораби на Украйна в Керченския проток от страна на Русия трябва да накара ЕС да се откаже от "Северен поток 2".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес