САЩ призоваха за честен втори тур на изборите в Украйна

САЩ призоваха за свободни президентски избори в Украйна на 21 ноември, предаде агенция Франс прес, като се позова на изявление на Белия дом.

Първият тур от президентските избори се състоя на 31 октомври, а в неделя предстои втори. Опозиционният кандидат Виктор Юшченко води с минимална преднина срещу Виктор Янукович, досегашен премиер на страната, който се ползва с подкрепата на президента Леонид Кучма и на Москва.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обяви, че гласуването на първия кръг не е било съобразено с международните демократични норми.

"На втория тур украинците имат правото и заслужават възможността свободно да направят своя избор, без страх или заплаха отвън или отвътре", посочи в изявление говорителят на Белия дом Скот Макклелън.

По думите на Макклелън първият кръг от президентските избори не е "преминал основния изпит". Говорителят изрази загриженост, че изборният процес не е бил в съответствие с международните стандарти.

В петък Виктор Юшченко обеща да изкара хората по улиците, ако има нарушения на втория тур от президентските избори в неделя и призова опозицията да се бори за победа.

Според Юшченко властите ще се опитат още преди края на преброяването на бюлетините да обявят за победител неговия съперник, проруски настроения премиер Виктор Янукович. "В такъв случай ще изведем хората на улиците", предупреди той.

Неправителствената организация Европейска мрежа от организации за наблюдение на изборите (ЕНЕМО), в която влизат наблюдатели от Източна Европа и бившия Съветски съюз, в четвъртък разкритикува административния натиск над гласоподавателите от членове на избирателни комисии.

В Украйна вече пристигнаха парламентарни делегации от Русия и Съединените щати, които ще наблюдават протичането на изборите в неделя, съобщи ИТАР-ТАСС.

Заедно с руската делегация от над 20 депутати пристигна и председателят на Държавната дума Борис Гризлов. Той обаче заяви, че визитата му е работна и няма да се среща с кандидатите за президент.

Делегацията на американските парламентаристи се оглавява от Ричард Лугар, специален пратеник на президента на САЩ и председател на комисията по външна политика в Сената. Лугар се срещна с президента Леонид Кучма и двамата кандидати на изборите в неделя - Виктор Янукович и Виктор Юшченко.

Споделяне

Още от Свят