САЩ разкритикуваха българското правителство за борбата с корупцията

САЩ разкритикуваха българското правителство за борбата с корупцията
Българското правителство не преследва настъпателно организираната престъпност и корупцията и български официални представители често пъти участват в корупционни практики безнаказано. Това заключение се съдържа в Годишния доклад за правата на човека на американския Държавен департамент, публикуван в сряда вечерта.

Според доклада българското законодателство предвижда наказания за прояви на корупция сред български държавни служители, но правителството не съумява да приложи това законодателство ефективно, съобщи БТА.

В частта на доклада, посветена на проявите на корупцията сред властта в България, се цитира делото срещу групата Николов-Стойков и се припомня, че има твърдения, че е спонсорирала ключови български политици и че в доклад на ЕС, изтекъл в медиите, тя е сочена за криминална мрежа.

В доклада на Държавния департамент се припомня и присъдата от година и половина заради злоупотреби с властта на Иван Иванов, бившия директор на звеното за борба с организираната престъпност към МВР. Цитира се и делото срещу Румен Петков за това, че е огласил името на агент на ДАНС. Припомня се още, че през април миналата година вътрешният министър Румен Петков е подал оставка под политически натиск след изтичане на информации за негови срещи с фигури от света на организираната престъпност, по време на които той се опитвал да посредничи за мир между враждуващите престъпни групи.

В доклада е отбелязано още, че новата агенция за борба с организираната престъпност ДАНС е била критикувана от неправителствени организации заради очевидното политизиране на вътрешните спорове, довели до уволнението и оставката на някои висши държавни служители.

В частта за свободата на медиите в доклада на Държавния департамент се припомня за нападението срещу главния редактор на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов и убийството на Георги Стоев. Отчита се, че няма напредък и по разследването за взрива в апартамента на журналиста Васил Иванов. Освен това в България зачестяват информациите за хора с политически интереси, които заплашват журналисти.

В доклада е припомнено още, че през изминалата година ЕС остро е критикувал правителството за злоупотреби с европейските фондове. След негативния доклад на ЕС през юни 2008 година и блокирането на 486 милиона евро от предприсъединителната помощ за България на 23 юли, правителството е приело план в 80 точки, за да отговори на страховете на ЕС, че се е провалило в разследването на лошото управление на средствата от европейските фондове.

Докладът отбелязва още, че условията в българските затвори като цяло не отговарят на международните стандарти, а правителството не отпуска достатъчно средства, за да направи значително подобрение.

Споделяне

Още от България