САЩ разпространиха коригирана проекторезолюцията за санкции срещу Пхенян

САЩ разпространиха коригирана проекторезолюцията за санкции срещу Пхенян

САЩ разпространиха в неделя вечер на 14-те си партньори от Съвета за сигурност на ООН променен текст на резолюция, предвиждаща налагането за осми път на строги санкции на Северна Корея заради поредния ѝ ядрен опит, предаде Франс прес, като се позова на дипломати. САЩ искат документът да бъде гласуван този следобед.

Според дипломатите в него се предвижда прогресивно ембарго върху петрола, предназначен за Пхенян, а не пълно и незабавно ембарго, както се предвиждаше в първи проект на резолюция, предложен в сряда от САЩ.

 

В изменения текст се предвижда и забрана за страните членки на ООН да внасят севернокорейски текстил, както искаше Вашингтон.

В замяна на това обаче, според дипломатите, след трудни преговори, водени в продължение на 4 дни с Пекин и Москва, САЩ са смекчили тона в проекта на резолюцията относно положението на командированите севернокорейски работници и относно инспекциите, ако се налага и със сила, на кораби, заподозрени, че транспортират забранени товари, попадащи в обхвата на резолюциите на ООН.

 

Сред другите отстъпки, направени от Вашингтон, е, че в текста не се предвижда вече замразяване на авоарите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Китай и Русия, според дипломати, са се противопоставили на тази идея.

Досега Съветът за сигурност на ООН прие седем пакета от санкции срещу Пхенян заради ядрените му опити и изпитанията му на балистични ракети.

Споделяне

Още от Свят