САЩ са построили втори “Гуантанамо” в Афганистан

Докато се водят международни дебати за бъдещето на американския център за задържане в Гуантанамо - Куба, САЩ са построили тихомълком мълком друг затвор, по-малко видим, в Афганистан, където в момента са задържани близо 500 предполагаеми терористи, при по-примитивни условия, за неопределено време и без обвинение, пише вестник Ню Йорк таймс, съобщава АФП, цитирани от БТА.

От Пентагона описват затвора в Баграм, който е основна американска военна база в Афганистан като "център за временно задържане”.

“От Пентагона казваха, че повечето от затворниците са афганистанци, които могат накрая да бъдат освободени в рамките на амнистия или да бъдат прехвърлени в афганистански затвор, който трябва да бъде построен с американска помощ", съобщава още вестникът.

Някои от затворниците обаче са останали в Баграм до две-три години. И за разлика от тези, които са в Гуантанамо, те нямат право на адвокат, нямат право да знаят обвиненията, повдигнати срещу тях, отбелязва Ню Йорк таймс.

"Всеки който е видял Баграм, ще ви каже, че там е по-лошо от Гуантанамо", пише още Ню Йорк таймс, цитирайки представител от американското министерството на отбраната.

Затворът в Баграм отказва да съобщи самоличността на затворниците, както досега и Гуантанамо, но в събота от Пентагонът съобщиха, че ще публикува до 3 март имената на затворниците, държани в базата съгласно неотдавнашно решение на съдебните власти.

В Гуантанамо има близо 500 вражески бойци, заловени след атентатите на 11 септември 2001 година, главно в Афганистан.

Споделяне

Още от Свят