САЩ са знаели за планове за арест на саудитският журналист Джамал Хашоги

САЩ са знаели за планове за арест на саудитският журналист Джамал Хашоги

Американските разузнавателни служби са знаели за саудитски план да бъде примамен журналистът Джамал Хашоги, за да бъде арестуван, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес.

Според вестника тази в операция е бил замесен саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман.

Хашоги, критичен към саудитските власти журналист, който пише статии за американския вестник, е в неизвестност от повече от седмица, след като отиде в саудитското консулство в Истанбул.

Турски правителствени източници съобщиха, че разполагат със сведения, навеждащи на мисълта, че той е бил заловен или дори убит.

По информация на "Вашингтон пост" 59-годишният журналист е споделил с няколко свои приятели, че са му били отправяни предложения от високопоставени саудитски представители. Обещавана му е закрила и дори висок държавен пост, ако се върне в родината си, но Хашоги е бил скептичен към тези предложения.

Говорител на Държавния департамент отрече САЩ да са били информирани за заплахи срещу Хашоги. "Въпреки че не мога да обсъждам въпроси на разузнаването, мога категорично да заявя, че не сме били информирани предварително за възможно изчезване на Хашоги", каза Робърт Паладино.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят