САЩ санкционираха банката на Путин и близки до него олигарси

В отговор Москва забрани достъпа на американски политици до Русия

Барак Обама

Американският президент Барак Обама обяви икономически санкции срещу Русия заради анексирането на Крим, които включват мерки срещу руската банка "Росия", близки до Путин олигарси и политици.

Доларовите операции на банка "Росия" ще бъдат блокирани, обясни Обама на извънредна пресконференция.

Руската частна банка е собственост на Юрий Ковалчук, за когото се смята, че е "банкерът на Путин“.

Обама обяви и нови санкции за 20 висши руски представители, които включват визови ограничения и замразяване на активи. В списъка със санкции са включени Сергей Иванов, един от най-близките сътрудници на Путин и ръководител на неговата администрация, и двама приятели на руския президент от детинство, които са станали мултимилиардери по време на неговото управление. В списъка са Юри Ковалчук, Борис и Аркади Ротенберг, Генадий Тимченко и Владимир Якунин, както и председателят на Държавната дума Сергей Наришкин и началникът на Главното разузнавателно управление на генералния щаб на въоръжените сили Игор Сергун.

"Санкциите са в резултат на избора, направен от руското правителство, избор, отхвърлен от международната общност", каза Обама.

Санкциите ще засегнат и руските сектори на финансовите услуги, енергетиката, мините, машиностроенето и отбраната.

Русия обяви ответни санкции

В отговор Русия обяви, че налага ответни санкции на американски представители.

На девет американски депутати и чиновници се забранява да влизат на руска територия.

Санкционираните от Вашингтон руснаци

Евгени Бушмин, депутат

Владимир Джабаров, депутат

Андрей Форсенко, помощник на президента на РФ

Алексей Громов, президентска администрация

Сергей Иванов, шеф на президентската администрация

Сергей Миронов, депутат

Сергей Наришкин, председател на Държавната дума

Още

Санкциите засягат Хари Рийд, лидер на групата на демократите в Сената, Джон Бейнър, лидер на групата на републиканците в Камарата на представителите, Бенджамин Роуд, високопоставен съветник на Барак Обама, Робърт Менендес, председател на сенатската комисия по външни дела, Джон Маккейн, бивш кандидат за президент, Керълайн Аткинсън, заместник-съветник на Обама по въпросите на националната сигурност и др.

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна заяви в телефонен разговор с американския си колега Джон Кери, че решението "за присъединяването на Крим към Русия, отразяващо волеизявлението на абсолютното мнозинство от неговите жители, не подлежи на преразглеждане".

Обама: САЩ готвят изолация за Русия

По-рано в четвъртък, преди изявлението, с което обяви санкциите, в телевизионно интервю американският президент заяви, че САЩ няма да предприемат военна намеса в Украйна и ще търсят дипломатически изход от кризата.

"Ще мобилизираме своите дипломатически ресурси, така че да създадем убедителна международна коалиция, която ще отправи ясно послание. Смятам дори украинците ще признаят, че да предприемем военни действия спрямо Русия за нас е неприемливо, а не би било добре и за самите украинци", заяви Обама в интервю за телевизия Кей Ен Ес Ди - клон на Ен Би Си Нюз в Сан Диего, Калифорния.

Той отново посочи, че Русия нарушава международното право и суверенитета на друга държава, но ”силата не може да налага право”.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен от своя страна предупреди, че Русия може да не се ограничи с анексирането на Крим и призова тази криза да послужи за сигнал за тревога за европейските страни да отделят повече средства за отбрана.

Намесата на Русия в Украйна представлява най-сериозната заплаха за сигурността на Европа от края на Студената война насам, каза Расмусен.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?