ЕС разшири "черния" списък

САЩ санкционираха близки до Путин компании и хора, Москва заплаши с "болезнен" отговор

Според Белия дом участието на Русия в Източна Украйна е "неоспоримо"

САЩ санкционираха близки до Путин компании и хора, Москва заплаши с "болезнен" отговор

Съединените щати наложиха нови икономически санкции на Русия заради намесата ѝ в Украйна, които ще засегнат седем души от близкото обкръжение на президента Владимир Путин и 17 руски компании. Освен това Вашингтон ще забрани износа на високотехнологични продукти и ще бъдат отнети всички издадени експортни
лицензи за такава продукция.

Европейският съюз от своя страна обяви, че ще прибави в "черния списък" още 15 руснаци и проруски украинци, но все още няма консенсус за налагането на икономически мерки.

Западът обяви, че санкционира Русия, защото не изпълнява постигнатото в Женева споразумение за намаляване на напрежението в Украйна, според което проруските сепаратисти трябваше да освободят окупираните правителствени сгради, но да бъдат амнистирани. Ситуацията се влоши още повече, след като сепаратистите задържаха група военни наблюдатели от Европа.

Според американския президент Барак Обама обаче наказателните мерки няма да променят поведението на Москва.

При такъв сценарий Съединените щати ще наложат още санкции, предупреди Обама.

Москва обяви, че американските санкции няма да останат без отговор и този отговор ще бъде "болезнен" за Вашингтон.

"Ние, разбира се, ще отговорим. Ние никога не сме криели, че имаме възможност за такъв отговор и че наборът мерки, които ще бъдат използвани, е достатъчно широк", заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.

Санкциите стигнаха и до Игор Сечин

Американското министерство на финансите съобщи, че се замразяват авоарите и се забранява влизане в САЩ на Олег Белавенцев, Сергей Чемезов, Дмитрий Козак, Евгений Муров, Алексей Пушков, Игор Сечин и Вячеслав Володин.

Най-известното име сред тях е Игор Сечин - дългогодишен сподвижник на Путин, работил с него още в Санкт Петербург в началото на 90-те години, а по-късно и в Кремъл като него близък помощник и като вицепремиер. Понастоящем е шеф на най-голямата държавна петролна компания в света – "Роснефт".

Вторият приближен на Путин от списъка е Вячеслав Володин - заместник-ръководител на президентската администрация. Дмитрий Козак е вицепремиер на Русия, Олег Белавенцев е
пълномощен представител на руския президент в Крим, Алексей Пушков е шеф на комисията по външните работи на Държавната дума (долната камара на руския парламент). Армейски генерал Евгений Муров от 14 г. е шеф на Федералната служба за охрана, която се грижи за безопасността на руските ръководители. Сергей Чемезов е генерален директор на държавната корпорация "Ростехнологии", също стар другар на Путин.

Британският енергиен гигант "Бритиш петролиъм" обяви, че възнамерява да остане дългосрочен инвеститор в Русия, въпреки мерките на САЩ, засягащи пряко Игор Сечин - шефа на нейния основен руски партньор - "Роснефт", предаде Ройтерс.

Англо-холандският концерн "Роял Дъч шел", който също има огромни бизнес интереси с "Роснефт", пък обяви, че ще предприеме необходимите стъпки, за да се съобрази с международните санкции и свързаните с тях мерки. От компанията обаче не пожелаха да коментират санкциите срещу Сечин и сътрудничеството между "Шел" и "Роснефт".

Санкциите засягат и 17 компании, като Министерството на търговията на САЩ въвежда спрямо 13 от тези компани и "допълнителни ограничения".

 

Санкционираните компании са "Акваника" и "Русское время" (две свързани компании, опериращи в Москва и Нижегородска област), "Авиа Груп" (Шереметиево), "Авиа Груп Норд" (Санкт Петербург), ЗАО "ЗЕСТ" (Санкт Петербург), "ИнвестКапиталБанк" (Уфа), "Собинбанк" (Москва), "Сахатранс" (Ванино), банка "Северный морской путь" (Москва), "СТРОЙГАЗМОНТАЖ" (Москва), групата "Стройтрансгаз" (Москва), "Стройтрансгаз холдинг" (Никозия, Кипър), ОАО "Стройтрансгаз" (Москва), "Стройтрансгаз - М" (Нови Уренгой), инвестиционната компания "Аброс" (Санкт Петербург), "Трансойл" (Санкт Петербург), групата "Волга" (Люксембург).

 

Според неофициална информация именно "Стройтрансгаз" ще строи газопровода "Южен поток" на българска територия.

Бившите джудисти

Всичките 17 обявени компании са под контрола на Генадий Тимченко, на братята Аркадий и Борис Ротенберг или на банка "Россия". Тимченко е руско-финландски предприемач, собственик на частната инвестиционна група "Волга", която се специализира в инвестиции в енергийни, транспортни и инфраструктурни проекти.

 

Той е бивш съсобственик на известната компания "Гунвор груп", а понастоящем е и шеф на икономическия съвет на Френско-руската търговско-промишлена палата. Веднага след като името на "Волга груп" се оказа сред санкционираните, от холдинга обявиха, че той ще търси юридически средства да се защити от възможните финансови рискове.

 

Банката "Россия" е една от най-бързо развиващите се руски банки с интереси и инвестиции в редица ключови отрасли. Тя бе и сред първите руски банки, открили филиал в Крим след
анексирането му от Москва преди месец. Според медийни публикации банката е тясно свързана с президента Путин, който е приятел на нейния съсобственик Юрий Ковалчук от годините им в Санкт Петербург. Понастоящем синът на Юрий Ковалчук - Борис Ковалчук - заема важен пост сред икономически приближените на президента.

 

Братята Ротенберг са известни бивши спортисти джудисти от Санкт Петербург, с които Путин някога е тренирал заедно, а днес са част от олигархична руска фамилия с огромни бизнес интереси в редица отрасли - промишления, газовия, банковия, железопътния и търговския.

 

Преди това САЩ вече санкционираха банка ОАО АБ "Россия" и други руски граждани, сред които председателя на парламента Сергей Наришкин, ръководителя на администрацията на президента Сергей Иванов и други.


"Участието на Русия в неотдавнашното насилие в Източна Украйна е неоспоримо", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

 

Обама вече обяви, че САЩ са готови и за още санкции. Те ще бъдат в конкретни сектори, евентуално отбраната и банките.

ЕС разширява "черния списък"

Европейският съюз пък ще прибави 15 имена към списъка си на руснаци и проруски
украинци, на които се налагат санкции заради кризата в Украйна, но имената им ще станат известни след публикуването им в "Официалния вестник" на ЕС. Решението е взето от 28-те постоянни представители на страните членки на ЕС на заседание в Брюксел.

 

С това общият брой санкционирани от ЕС заради украинската криза става 48. На тях им е забранено да влизат на територията на ЕС, а банковите им сметки в европейски банки подлежат на замразяване.

Първият етап от европейските санкциите срещу Русия, задействан след извънредното заседание на Европейския съвет на 6 март, бе отменяне на срещата на върха ЕС-Русия през юни и спиране на визовите преговори с Москва. Вторият етап е налагане на персонални санкции на лица, които са пряко отговорни за дестабилизирането на Украйна. А третият етап - все още само планиран - е въвеждането на търговски и икономически санкции.

В Европейския съюз обаче все още няма съгласие за икономически мерки. Такава възможност се смята за реална, ако руските войски нахлуят в Украйна.

Берлин иска Русия да съдейства за освобождаването на наблюдателите

В същото време Берлин призова Русия да използва влиянието си върху сепаратистите в Украйна и да гарантира, че задържаните в източноукраинския град Славянск наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще бъдат освободени.

"Молим руското правителство да действа публично и по вътрешни канали за тяхното освобождаване, да се дистанцира ясно от подобни актове и да използва влиянието си върху проруските агенти и сили в Източна Украйна, за да осигури освобождаването",каза Щефен Зайберт, говорител на канцлера Ангела Меркел.

Той осъди противоправното и неоснователно задържане в четвъртък на групата западни наблюдатели от сепаратистите в Източна Украйна и призова всички задържани да бъдат освободени. Четирима от наблюдателите в Славянск са германски граждани.

Призивът идва, след като снощи сепаратистите освободиха заради лека форма на диабет един от осмината европейски военни наблюдатели, който според съобщенията е шведски гражданин.

Самопровъзгласилият се кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов заяви, че задържаните са "военнопленници" и допълни, че към тях се отнасят като към гости.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?