ЕС вкара в "черния" списък и вицепремиера Козак

Москва готви ответни санкции срещу Запада

Рогозин: Лазят ми по нервите, рискуват астронавтите в МКС

Дмитрий Рогозин

Москва втвърди тона към САЩ и Европейския съюз, като обяви, че не приема наложените ѝ от Запада санкции и ще отговори реципрочно.

 

Европейския съюз обнародва във вторник имената на още 15 руснаци, срещу които са въведени санкции като замразяване на активи и забрана за влизане на територията на съюза. Нови санкции заради руската роля в украинската криза обявиха и Канада и Япония.

Западната преса обаче е единодушна, че санкциите са недостатъчни, за да накарат Москва да промени курса, а Европа е разединена за бъдещите си действия.

 

Рогозин: Санкциите ще се върнат като бумеранг

 

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че новите санкции на САЩ срещу Москва може да засегнат американските астронавти на Международната космическа станция (МКС).

"Честно казано те започват да ми лазят по нервите с техните санкции. Дори не разбират, че тези санкции ще се върнат към тях като бумеранг", каза още Рогозин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 

"Ако тяхната цел е да ударят ракетостроенето на Русия, тогава те ще изложат своите астронавти в Международната космическа станция (МКС) на риск", каза Рогозин в Крим пред агенция Интерфакс.

 

След спирането на американските космически совалки, руските космически кораби "Съюз" са единственият начин за изпращане и връщане на екипажи на МКС.

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна каза, че Москва отхвърля санкциите, които ѝ бяха наложени от САЩ и ЕС във връзка със събитията в Украйна.

 

"Опитите да обвиниш още някого за собствените си грехове са присъщи на слаби политици или на политици, които не разбират, че техните геополитически амбиции са се провалили и сега искат да стоварят злото на още някого", заяви Лавров, който е на посещение в Куба.

 

Според руския заместник-външен министър Сергей Рябков ответни санкции на Москва непременно ще има, но няма основание да се бърза с тях.

 

"Ние не просто имаме (готов отговор), някои неща вече действат, други ще бъдат задействани в най-близко време. Въпросът е в това какъв да бъде симетричният отговор, какво да влезе в него. Няма защо да бързаме. Но отговор непременно ще има", каза той в интервю за сайта Газета.ру, цитирано от ИТАР-ТАСС.

 

Русия подготвя отговор на новите санкции, наложени на Русия от САЩ и ЕС заради кризата в Украйна, каза и председателката на Федералното събрание - горната Камара на руския парламент - Валентина Матвиенко.

 

След втората вълна от санкции правителството готви ответни мерки, като първо ще оцени потенциалните загуби за нашата икономика. Такива неприятелски атаки не могат да бъдат оставени без отговор и съм уверена, че ще има отговор", каза тя.

 

 

Разширеният списък на ЕС

 

В разширения списък на европейските санкции влизат вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак, заместник-председателят на Държавната дума Людмила Швецова, началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов, заместник-председателят на Държавната дума Сергей Неверов и началникът на Главното разузнавателно управление на руската армия Игор Сергун. Новите санкции засягат общо 10 руснаци и петима лидери на проруските сепаратисти в Югоизточна Украйна. Никой от тях не е представител на бизнес средите.

Решението за разширяване на черния списък на ЕС бе взето на вчерашно заседание на 28-те постоянни представители на страните от съюза. Санкциите влизат в сила от днес.

Така общо в европейския "черен списък" вече има 48 руснаци, на които са наложени санкции заради кризата в Украйна. На всички тях се забранява до ноември достъп до територията на ЕС, а банковите им сметки подлежат на замразяване, ако се намират в европейски банки.

На 17 март ЕС въведе санкции срещу 21 руснаци заради Крим и Украйна. Сред тях имаше 8 представители на ръководството на Крим, 10 руски парламентаристи и 3 високопоставени военни. На 21 март ЕС разшири списъка и включи в него още 12 руски граждани, сред които и вицепремиера Дмитрий Рогозин, председателя на Държавната дума Сергей Наришкин и
председателката на Съвета на федерациите Валентина Матвиенко.

 

Реакцията на руското външно министерство

След публикуването на новия списък руското външно министерство обвини ЕС в раболепие към САЩ.

 

"Вместо да накарат киевската клика да седне на масата за преговори с Югоизточна Украйна за бъдещето устройство на страната, нашите партньори са водени на каишка от Вашингтон. Ако това е начинът, по който някой в Брюксел се надява да стабилизират ситуацията в Украйна, това е очевидно свидетелство за пълно неразбиране на вътрешнополитическата ситуация в тази страна и директна покана към местните неонацисти да продължат да творят беззакония и извънсъдебни разправи по отношение на мирното население на Югоизточна Украйна", се казва в изявлението на руското външно министерство.


Япония и Канада също разшириха санкциите

 

Правителството на Япония също обяви във вторник допълнителни санкции спрямо Русия във връзка със ситуацията около Украйна. Те предвиждат временно прекратяване издаването на визи за 23 представители на официалните структури на Руската федерация и други лица. Списъкът им ще бъде публикуван по-късно. Санкциите се въвеждат в рамките на изпълнението на колективно решение, взето от ръководителите на седемте водещи промишлено развити страни.

На 18 март Япония вече въведе първи пакет санкции спрямо Русия. Той бе свързан с позицията на Руската федерация за Крим. Санкциите тогава предвиждаха спиране на консултациите за облекчаване на визовия режим и замразяване на началото на преговорите за евентуалното сключване на три договора.

 

Решението на Япония е контрапродуктивно и няма да остане без отговор, заяви представителят на руското външно министерство Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Тази недодялана стъпка явно е предприета под външен натиск и е в разрез с изявленията на Токио за важността на развитието на пълния комплекс отношения с Русия", заяви дипломатът. "Да се разговаря с нас на езика на санкциите е контрапродуктивно, да не говорим, че участието на Япония в опитите да се окаже натиск на Русия по никакъв начин не помага за деескалиране на напрежението в Украйна", допълни Лукашевич.

 

Междувременно Канада наложи санкции на две руски банки и девет души. "Незаконната окупация на Украйна продължава, както и военната агресия на Русия. Затова налагаме санкции на още девет души и две компании", посочи в изявление премиерът на Канада Стивън Харпър.

"Докато Русия не покаже ясно, че зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна, Канада ще продължи да работи със съюзниците си и страните, които са на същото мнение като нея, за оказване на натиск, който ще изолира още повече Русия икономически и политически", добави той.

САЩ обявиха в понеделник допълнителни санкции – този път срещу срещу 17 компании и седем руснаци, всички от най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин.

 

Западната преса: новите санкции са недостатъчни, Европа е разединена

Западната преса оценява вчерашното решение за разширяване на списъка с лица, които ще станат обект на санкции заради действията на Русия във връзка с кризата в Украйна, като недостатъчни.

"Половинчатите мерки на Обама ще притеснят в малка степен Владимир Путин", пише в заглавие американският вестник "Вашингтон пост". Изданието посочва, че обявените вчера американски санкции са по-малки от това, с което високопоставени представители на САЩ заплашваха, когато преди три седмици започна руската офанзива в Източна Украйна. "Нищо чудно", пише "Вашингтон пост", "че още, докато ги обявяваше Обама изрази скептицизъм, в това, че ще проработят." Високопоставени служители във Вашингтон са признали пред вестника, че САЩ биха могли да предприемат стъпки, които да причинят "сериозни вреди" върху руската икономика, но засега се въздържат.

Обяснението, което "Вашингтон пост" и френският вестник "Фигаро" дават, е че Вашингтон не иска да действа без подкрепата на Европейския съюз. Двата вестника цитират коментари в този смисъл на американски представители, направени вчера по време на медиен брифинг във Вашингтон. "Това създава впечатление, че американските санкции са насочени не толкова към спасяването на Украйна, колкото към избягване на по-нататъшни стъпки, които биха разтревожили Брюксел или биха навредили на американския икономически растеж в годината, когато предстоят избори", разсъждава "Вашинтон пост".

"Фигаро" цитира изказвания на американски представители, според които администрацията във Вашингтон се е споразумяла с европейските съюзници за налагането на секторни санкции срещу Русия най-вече във финансовата и енергийната област. Френското издание обаче също подчертава, че САЩ изчакват Брюксел да потвърди готовността си прилагане на тези мерки.

"Облекчение в Москва заради степента на американските санкци", пише в заглавие "Файненшъл таймс". Изданието също отбелязва, че списъкът от засегнати от санкциите лица ще има малък пряк ефект върху поведението на Русия.

"Европа се страхува от търговска война с Русия", обобщава в заглавие германският вестник "Велт" и пояснява, че някои държави членки смятат санкциите за недостатъчни, други се опасяват от последиците за собствените си икономики, а САЩ полагат усилия да координират различните лагери.

Онлайн изданието на германското списание "Шпигел" обръща внимание на това, че Русия отдалечава Европа и САЩ едни от други. За действително болезнени мерки срещу Русия от двете страни на Атлантика няма единодушие, пише "Шпигел" и допълва, че САЩ изглежда искат бързо засилване на натиска върху Москва, докато европейците все още се надяват да могат да се разберат с Путин.

Повечето от западните медии отбелязват, че ЕС не е единен в отношението си към санкциите срещу Русия. Френският вестник "Монд", цитиран от БТА, обобщава: " Западната солидарност пред лицето на руската агресия започва да се пропуква", множество европейски страни, сред които и Франция, се питат какъв ще е ефектът на допълнителните мерки и възможността им да въздействат върху развитието на събитията в Източна Украйна.

 

Изданието отбелязва, че вчерашната среща по въпроса за европейските санкции в Брюксел се е състояла на ниво посланици и че до момента няма насрочена нито среща на външните министри, нито извънредна среща на върха на ЕС, която да задейства взетите от посланиците технически решения. "Монд" цитира изказване на дипломат, според когото руската стратегия печели от това, тъй като целта ѝ е да поддържа хаоса в Украйна, да отслаби колкото може повече правителството в Киев и в подходящия момент да изтръгне колкото може повече отстъпки в свой интерес при решаването на бъдещото устройство на Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят