САЩ създават тайно военно разузнаване

Министерството на отбраната на САЩ реорганизира своята разузнавателна служба и изпраща все повече офицери в страни, в които ЦРУ активно събира информация - например Китай, предаде Асошиейтед прес. Това решение бележи значителна промяна във функциите на разузнавателната служба на Пентагона, която досегасъсредоточаваше вниманието си изключително върху районите на военен конфликт.

В новосъздадената Тайна разузнавателна служба на Министерството на отбраната ще бъдат привлечени неколкостотин служители на разузнавателното управление на Пентагона. Техни служители ще подсилят разузнавателните екипи на САЩ в райони, които в последно време започват все по-често предизвикват повече внимание, в това число Африка, където терористичната мрежа Ал Каида действа все по-активно, някои части на Азия, в които ракетната заплаха от страна на Северна Корея и военната експанзия на Китай предизвикват все по-силна загриженост у Вашингтон.

В момента агенти на разузнавателното управление на Пентагона активно събират информация, свързана например с терористични групировки и с оръжие за масово поразяване, като работят под прикритие предимно от посолствата на САЩ по света заедно с екипите на ЦРУ. В доклад на директора на националното разузнаване на САЩ от миналата година се изтъква, че разузнавателното управление на Пентагона все още съсредоточава усилията си върху традиционни мисии за осигуряване на военна информация от зони на конфликти, като отделя малко внимание на т. нар. "национално разузнаване", т.е. събирането на информация по глобални проблеми и предоставянето на тази информация на останалите разузнавателни служби в САЩ.

Със създаването на тайната разузнавателна служба на Министерството на отбраната се решава още един проблем на Пентагона - изтичането на ценни кадри към ЦРУ.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?