САЩ се надяват БСП да не отслаби българската позиция за Ирак

САЩ биха предпочели БСП да изрази по-голяма подкрепа за американската позиция по иракската криза, заяви посланик Джеймс Пардю след среща с лидера на левицата Сергей Станишев. Това обаче е тяхно виждане и те го изразиха така, допълни посланикът.

Срещата бе по инициатива на Станишев, който преди Пардю се видя с гръцкия посланик, чиято страна председателства ЕС, а след американския дипломат разговаря с френския посланик, който вчера в интервю за БТА упрекна България, че подкрепя американската, а не френско-германската позиция по кризата в Ирак.

След срещата си със Станишев Джеймс Пардю каза още, че следващите дни и седмици ще бъдат изключително важни, така че "ние се надяваме, че социалистическата партия ще се присъедини към другите политически партии в тяхната силна подкрепа. Смятам, че това ще помогне за формирането на единна позиция, от каквато толкова много се нуждае международната общност, за да убеди Саддам Хюсеин", отбеляза посланик Пардю. .

В отговор на въпрос той заяви, че САЩ нямат намерение да искат нови бази в България при евентуална военна операция срещу Ирак.

Също в отговор на въпрос американският посланик каза, че българското правителство е било много агресивно при разследването и определянето на политическата отговорност по случая "Терем " и Вашингтон няма оплаквания от неговата реакция. Пардю съобщи, че американското правителство е представило своя доклад по случая Терем на българското правителство. Посланикът припомни, че докладът е написан от американските експерти от Държавния департамент, които бяха в България през декември м.г. Този доклад не съдържа препоръки за персонално преследване и търсене на отговорност, а по-скоро посочва мерки за засилване на експертния контрол, така че такива проблеми да не възникват в бъдеще, посочи американският дипломат.

Още от България