САЩ ще финансират медии в Унгария, за да подкрепят медийната свобода

САЩ заявиха, че ще финансират медийни организации в селските райони на Унгария, за да помогнат за обучението и оборудването на журналисти с цел защита на независимите медии, които според Вашингтон са подложени на все по-голям натиск и сплашване, съобщи Ройтерс.
 
Унгарският министър-председател Виктор Орбан засилва контрола върху медиите чрез правни промени, регулаторни мерки и придобиване на медийни организации от близки до него бизнесмени. Тези действия тревожат западните партньори с наближаването на изборите през април догодина, които се очаква да бъдат спечелени от Орбан без проблеми.
 
Тенденцията беше особено силна в селските райони на Унгария, където контролираните от правителството обществени медии и няколко благосклонни към управляващата партия ФИДЕС медийни организации са единствените новинарски източници за повечето хора.
 
Именно там САЩ съсредоточават програмата си за 700 000 долара.
 
"Държавният департамент . . . търси партньор на правителството на САЩ, за да помогне за образоване на журналисти и хора, които искат да бъдат журналисти, как да практикуват своята професия", каза служител на американското външно министерство.
 
По думите му САЩ са "изразявали по много поводи своята тревога от положението на свободните медии в Унгария".
 
"Унгария се е ангажирала да поддържа тези стандарти", каза той.
Още по темата
Още от Свят