САЩ ще искат паспорти с биометрични данни за гражданите, които нямат визи

Електронен паспорт с биометрична информация за притежателя му като пръстови отпечатъци и дигитална фотография са между новите изисквания, поставени от САЩ на държавите, с които имат безвизов режим, предаде в сряда БТА. Тези условия трябва да бъдат изпълнени до 26 октомври 2006 г. от всички, които желаят да посетят САЩ само с националния си документ за самоличност. Ние смятаме, че програмата, която беше гласувана със закон от Конгреса, е много голям успех.

По този начин гарантираме сигурността не само на нашата страна, но и на хората, които я посещават, каза пред акредитирани в САЩ чужди журналисти Джим Уилямс, директор в министерството на вътрешната сигурност. До момента безвизовата програма включва 27 страни, между които всички "стари" членки на Европейския съюз без Гърция, както и Австралия, Япония, Бруней и други. От новоприетите държави в ЕС само Словения е в числото на облагодетелстваните.

Останалите страни заедно с кандидатките България и Румъния получиха през миналата година т. нар. пътна карта, която предполага изпълнение на определени условия за премахване на визите. Между стандартите за постигане е страната кандидат да няма повече от 3% отказани разрешения за визи през предишната година. България с близо 10% отказани визи е далеч от това изискване.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?