САЩ: Ще обсъдим пак "Северен поток 2", но е "лоша сделка" за Европа

САЩ: Ще обсъдим пак "Северен поток 2", но е "лоша сделка" за Европа

Вашингтон продължава да смята газопровода "Северен поток 2" за "лоша сделка" за Европа, но смята да се консултира със съюзниците и партньорите си за следващите стъпки спрямо проекта. Това заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на брифинг, след като във вторник "Уолстрийт Джърнъл" и "Файненшъл таймс" съобщиха, че администрацията на Байдън може да преразгледа и да смекчи наложените санкции спрямо участниците в газовия проект.

Според дипломатически източници готовност за такива преговори е изразил новият държавен секретар Антъни Блинкен, а правителството на Германия било готово да сключи ново споразумение с Вашингтон, за да завърши и да въведе в експлоатация газопровода.

Разглеждали се две възможни стратегии – създаване на механизъм, позволяващ прекратяване на доставките при опит на Москва да оказва натиск над Украйна; или да не се допуска дострояване на тръбата докато Русия не се съгласи да промени своята политика.

Според " Уолстрийт Джърнъл" вече са започнали преговорите с Берлин, тъй като Байдън иска да подобри пострадалите при предшественика му Доналд Тръмп връзки с Германия. А и новият държавен глава още не бил сформирал политиката си спрямо "Северен поток 2".

Немското издание "Ханделсблат" обаче опровергава информацията за преговори между Вашингтон и Берлин. Според негови източници в момента вървят вътрешни преговори в американската държава и по-нататъшната стратегия спрямо тръбата ще се изработи съвместно от Държавния департамент, министерствата на финансите и на енергетиката и Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Още на 12 февруари сенаторът републиканец Джим Риш и колегата му демократ Джин Шейхин призоваха президента Байдън да отмени санкциите срещу дострояването и въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2".

"Уолстрийт Джърнъл" припомня, че във вторник изтича крайният срок, в който американската администрация трябва да представи списък с компании, участващи в проекта въпреки санкциите на САЩ. Вашингтон може да наложи ограничителни мерки срещу тези фирми, но пък администрацията може да откаже прилагането на санкции с мотива, че това противоречи на националните интереси на страната, пише вестникът.

"Нашата позиция спрямо "Северен поток 2" е била ясна и остава непроменена. Президентът Байдън даде ясно да се разбере, че "Северен поток 2" е лоша сделка. Това е лоша сделка, защото разделя Европа, излага Украйна и Централна Европа на манипулациите на Русия, а също така защото този проект противоречи ва заявените европейски цели в областта на енергетиката", каза Псаки.

Според руския президент Владимир Путин нападките срещу "Северен поток 2" са опити да се застави Русия да плати за геополитическия проект на Запада в Украйна.

"Защо всичко се върти около "Северен поток 2"? Искат да накарат Русия да плати за техния геополитически проект в Украйна", каза той по време на видеоконферентна среща с ръководителите на фракции в Държавната Дума, цитиран от ТАСС

"Всичко е толкова примитивно", отбелязал той с усмивка. "Ние отдавна разбираме това, но такъв е светът, в който живеем", констатирал руският държавен глава.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес