САЩ ще пазят българската 5G мрежа от ненадеждни доставчици

САЩ ще пазят българската 5G мрежа от ненадеждни доставчици

България и САЩ подписаха в петък меморандум за разбирателство за сигурността на безжичните съобщителни мрежи от пето поколение (5G), съобщиха от американското посолство у нас в петък. Това стана в резиденция "Бояна" малко след като премиерът Бойко Борисов разговоря със зам.-държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крак, който е на посещение в София, а самият Крак съобщи пред журналисти за подготвеното споразумение. В парафирането на документа се е включил онлайн държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

"Това е поредната голяма крачка напред в нашите отношения. С този акт България се присъединява към разрастващата се коалиция от държави и компании, поели ангажимента да защитят своите 5G мрежи от ненадеждни доставчици", посочват от посолството относно подписания документ.

Така България се присъединява към инициативата "Чиста мрежа", допълва се в съобщението.

Крак отбеляза след срещата си с Борисов, че това е историческа декларация между двете страни и тя ще докаже увеличаващото доверие между двете страни.

Декларацията ще се занимава с риска от незащитени 5G мрежи, уточни той. Освен това тя ще гарантира "чиста мрежа, която е жизненоважна за националната сигурност, икономическия просперитет и стабилността в региона".

Двамата са се съгласили, че "5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества".

От транспортното министерство обясниха пред Mediapool, че САЩ няма да се занимават с изграждане на бъдещата 5G мрежа, с хардуер и софтуер, а поемат ангажимент за нейната сигурност.

Не е изрично ясно дали това споразумение означава ограничаването на възможността китайската "Хуауей" (Huawei) да участва с оборудване за българското мрежа следващо поколение, осигуряваща светкавичен пренос на данни. "Хуауей" е обект на санкции от страна на Вашингтон по подозрения за това, че компанията използва своите услуги за шпионаж.

Именно поради стратегическото значение на 5G мрежите върху икономиката като цяло и върху сектори от ключово значение като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност, Съединените щати настояват партньорите им да гарантират сигурни телекомуникационни доставчици и инфраструктура.

САЩ засилват натиска над европейските страни да не използват китайски мобилни технологии и по-специално такива на "Хуауей" за бъдещите телекомуникационни мрежи от пето поколение.

Според САЩ тези технологии са заплаха за националната сигурност на другите държави, както и за опазването на личните данни на гражданите им, заради тесните връзки на китайските технологични компании с Китайската комунистическа партия.

Декларацията ще се занимава с риска от незащитени 5G мрежи, уточни Кийт Крак.

Освен това тя ще гарантира "чиста мрежа, която е жизненоважна за националната сигурност, икономическия просперитет и стабилността в региона".

Американският дипломат посочи, че България ще се присъедини към държавите в НАТО, които вече членуват в т. нар. "чиста мрежа". Освен това страната ни се присъединява към използването на "чиста мрежа" и като член на Европейския съюз и инициативата "Три морета". 

Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G мрежата с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки. 

Борисов е коментирал, че живеем в условията на пандемия, когато е налице икономическа стагнация и затруднения в комуникацията между хората. "С декларацията за чистотата на 5G мрежите ние се подготвяме за подобни ситуации за в бъдеще, за да не се налага да се блокира светът. Затова нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни“, заявява премиерът, цитиран от пресслужбата си. Според него, след като страната ни беше приета в чакалнята на еврозоната, гарантираща чистота и прозрачност на финансите, ЕС вече има и общи насоки и инструментариум за сигурността на 5G мрежите. Те ще бъдат изграждани на основата на принципите за свободна и честна конкуренция, прозрачност и върховенство на закона.

Борисов и Крак са обсъдили и модернизацията на армията. 

"Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили", посочи премиерът Борисов.

Според него проектите за модернизация на Военновъздушните сили ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

По време на срещата е била висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес