САЩ ще плащат повече за информация за международни престъпници

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закон, с който разширява възможностите на администрацията да предлага парични награди за информация, която да доведе до арестуването на международни престъпници, издирвани заради нарушения на човешките права, съобщи ДПА.

Целта на този закон е да се съдейства за изправянето пред правосъдието на лица, издирвани от международни наказателни трибунали за извършени жестокости, и на членове на трансгранични организирани престъпни групи.

 

Законът визира конкретно Джоузеф Кони и други лидери на Божията армия на съпротивата, която действа на територията на Уганда, Южен Судан, Демократична република Конго и Централноафриканската република, и лидерите на бунтовническото движение М23 в Централноафриканската република и на Демократичните сили за освобождение на Руанда.

 

"Всички тези лица са обвинени от международни наказателни трибунали за извършването на ужасяващи действия в това число нападения срещу цивилни, убийства, използването на деца-войници и изнасилвания. Дадохме много ясно да се разбере, че САЩ имат твърдото намерение да потърсят отговорност от воеоннопрестъпниците и други извършители на жестокости, и подписания днес закон може да помогне за постигането на тази цел", заяви президентът Обама.

 

С новия закон се разширява досегашната програма "Награда срещу справедливост" на Държавния департамент на САЩ, която позволява на администрацията на САЩ да предлага парични награди за информация за заподозрени терористи, военнопрестъпници и членове на организирани престъпни групи.

 

Служители на администрацията на САЩ уточниха, че новият закон не засяга президента на Сирия Башар ал Асад или членове на неговия режим, тъй като нито един от тях не е обвинен в престъпления от международен наказателен съд.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?