САЩ ще запазят военно присъствие в Сирия и след разгрома на "Ислямска държава"

САЩ ще запазят военно присъствие в Сирия и след разгрома на "Ислямска държава"
САЩ смятат да запазят военно присъствие в северната част на Сирия и след разгрома на групировката "Ислямска държава", включително за да не допуснат там възстановяване на контрола от подкрепяните от Иран сирийски правителствени войски, пише в. "Вашингтон пост".
 
По данни на Пентагона сега в Сирия има 503 американски военнослужещи.
 
Поражението на ИД скоро може да се окаже неминуемо и тогава американските военни губят основание да се намират на територията на Сирия. Изтеглянето на американските войници може да позволи на силите на сирийския президент Башар Асад да установят контрол в останалите райони на Сирия, което ще гарантира политическото оцеляване на Асад, а това ще е победа и за съюзника му Иран, пише изданието.
 
За предотвратяване на този изход САЩ планират да оставят свои войски в Северна Сирия, където те са обучавали и подкрепяли Сирийските демократически сили (СДС) в борбата им с ИД. Вашингтон иска да създаде в тези райони нови управленски структури, които не са свързани с Дамаск.
 
Подкрепата за бунтовниците от СДС, които са съставени предимно от кюрди, ще позволи и да се окаже натиск на Асад той да направи отстъпки на Женевските мирни преговори под егидата на ООН, отбелязва "Вашингтон пост".
Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?